Polovině lidí vadí cizojazyčné výrazy v reklamách

pondělí, 13. března 2017, 12:15 Aktuality, Reklama MediaGuru

Polovině lidí vadí cizojazyčné pojmy v českých reklamách. Každý pátý člověk je alergický na nějaký výraz nebo slogan. Zjistila to Asociace komunikačních agentur (AKA) ze svého internetového průzkumu, který si nechala zpracovat u agentury Nielsen Admosphere. Zúčastnilo se ho 513 respondentů starších 15 let.

Cizojazyčné pojmy vadí polovině české populace, přičemž není rozdílu mezi muži a ženami. S věkem odpor stoupá. Mezi termíny, které dráždí nejvíce, patří „lajkovat“ a „čekovat“. Češi také zmiňují slogan „Simply clever“, který provází globální reklamu automobilky Škoda Auto.

Dnes rozšířené tykání spotřebitelům („Už sis vybral dovolenou?“) vadí asi pětině lidí, přičemž více se dotýká těch po pětapadesátce. Poněkud konzervativnější než zbytek republiky jsou v tomto ohledu také Jihočeši, tykání vadí 34 % z nich. Na druhou stranu polovině populace to nevadí vůbec a čtvrtina se nedokázala vyjádřit.

„Člověk je dnes konfrontován s reklamními texty prakticky nepřetržitě. Jejich úroveň tak významně ovlivňuje jazykovou kulturu. Správné používání jazyka současně zásadně ovlivňuje úspěšnost reklamy,“ říká Marek Hlavica, výkonný předseda AKA.

-stk-