Přechod na DVB-T2 zahájen, ČRA spustily první část sítě

středa, 01. března 2017, 10:30 TV MediaGuru

Za milník televizního vysílání v Česku se označuje spuštění první části přechodové sítě na DVB-T2.

České Radiokomunikace zahájily vysílání v první části přechodové sítě DVB-T2. Vysílání odstartoval generální ředitel společnosti Martin Gebauer. Radiokomunikace označují tento krok jako zahájení druhé generace digitálního televizního vysílání. „Dnešní den je začátkem pokrývání České republiky signálem televizního vysílání nové generace. Budeme pokračovat ve výstavbě dalších částí přechodové sítě tak, abychom do jara 2018 pokryli více než 99 % území ČR,“ řekl Gebauer. Česko se tak přidává k zemím, jako je Německo a Rakousko, které už přechod na DVB-T2 zahájily.

Čtvrtina obyvatel České republiky má mít teď přístup k vysílání jedenácti stanic (Prima, Prima Cool, Prima Max, Prima Zoom, Barrandov TV, Kino Barrandov, Barrandov Plus, Óčko, Óčko Gold, Šlágr TV) v novém standardu DVB-T2. Vysílání bylo spuštěno z vysílačů Praha-Žižkov a Praha-Cukrák. Síť DVB-T2 má být v následujících měsících rozšiřována i do dalších regionů republiky. Následovat budou Ostrava a Brno, pokrývání by mělo rychle postupovat. Nová síť DVB-T2 má zajišťovat vysílání televizních programů komerčních televizních stanic i po roce 2020, kdy se předpokládá vypnutí stávajících DVB-T sítí.

Programy ve vysílání DVB-T2
Programy ve vysílání DVB-T2

Podle Gebauera deklarují České Radiokomunikace, že pokrytí DVB-T2 bude stejné jako u stávajícího DVB-T (99 %), a to i u sítí přechodových. "Není pravda, že pokrytí bude horší," vyvrátil informaci, která se v souvislosti s přechodem na DVB-T2 objevuje. Přechod na nový standard má umožnit další existenci pozemního terestrického vysílání, které dnes přijímá 60 % obyvatel republiky. Gebauer zdůraznil, že terestrika jako jediná platforma nabízí bezplatné vysílání.

Přechod na DVB-T2 bude ale ještě dlouhý, vyžádá si i nutné legislativní úpravy. "Čím dříve se to stihne, tím lépe. DVB-T2 je pro terestrickou platformu nutnost. Čeká nás také dopracování nabídky i obchodní model," uvedl generální ředitel FTV Prima Marek Singer. Generální ředitel TV Óčko Štěpán Wolde doplnil, že interaktivita a multiplatformní nabídka, kterou má DVB-T2 přinést, je pro televizi oslovující mladé publikum nutností. Právě interaktivita v podobě HbbTV vysílání je už od začátku součástí nabídky DVB-T2.

V nabídce programů DVB-T2 tak zatím nejsou stanice televizní skupiny Nova. "Skupina Nova dostala stejnou nabídku jako všichni naši klienti, nemáme teď  její odpověď. Uvidíme, jak se to vyvine," uvedl Gebauer. Doplňujeme, že Nova se s Českými Radiokomunikacemi aktuálně neshoduje na důvodech, proč její hlavní kanál Nova není zařazen v nabídce HbbTV v síti Českých Radiokomunikací. "Momentálně s Českými Radiokomunikacemi vyjednáváme, ale bez zjevného posunu, neboť jejich požadavky považujeme stále za nepřijatelné. Vzhledem k jejich postavení na trhu analyzujeme, zda není takový postup zneužitím dominantního  postavení a zvažujeme podniknutí dalších kroků," reagoval obchodní ředitel CET 21 Jan Vlček.

Přechod na DVB-T2, který si celkově vyžádá náklady až ve výši 1 mld. Kč, má být realizován prostřednictvím tří přechodových sítí (dvě celoplošné: Česká televize, České Radiokomunikace a jedna regionální síť) a má být kompenzován z radiokomunikačního účtu. Souběžné vysílání stávajícího DVB-T vysílání a vysílání v novém standardu DVB-T2 by mělo trvat dva roky (2018-2020).

Ztráta pokrytí v případě neúspěšného přechodu na DVB-T2 má být významná. Stanice České televize, které vysílají v multiplexu 1, by ztratily 43 % svého terestrického pokrytí. Komerční stanice vysílající v multiplexu 2 by ztratily 50 % pokrytí a stanice v multiplexu 3 dokonce 76 % pokrytí.

Přechod na DVB-T2 by měl být v Česku ukončen 1. únoru 2021. Podle Jiřího DuchačeČeského telekomunikačního úřadu by bylo ideální, pokud by se přechod podařilo ukončit už na jaře 2020.  Evropský parlament má vydat závazné rozhodnutí o uvolnění pásma 700 MHz, který mají začít využívat mobilní operátoři a kvůli kterému se celý proces přechodu na DVB-T2 připravuje. K samotnému uvolnění pásma 700 MHz by mělo dojít k 30. červnu 2020. Stávající digitální příjem DVB-T tím přestane přijímat 40 % obyvatel České republiky.

Televizní diváci se do roku 2020 nemusejí obávat ztráty terestrického digitálního vysílání. Poté ale bude nutné vlastnit TV přijímač, který dokáže přijímat DVB-T2. Tyto televizní přístroje se už v Česku prodávají, diváci by se ale měli ujistit, že prošly certifikací Českých Radiokomunikací.

-mav-