Marketingový fond pro zemědělce teď nevznikne

pondělí, 22. května 2017, 14:37 Aktuality, Reklama MediaGuru

Vznik nového marketingového fondu, který měl propagovat české potraviny od roku 2018, ministerstvo zemědělství zatím odložilo. Už loni v létě uvádělo, že bude potřeba změnit zákon o Státním zemědělském intervenčním fondu, nyní však nepředpokládá, že by se legislativa mohla změnit do konce mandátu současné sněmovny. ČTK to dnes sdělila mluvčí resortu Markéta Ježková.

Do fondu, který měl propagovat české potraviny, měli podle původních resortních plánů posílat povinně peníze zemědělci, potravináři i obchodníci. Po zavedení fondu volali hlavně producenti potravin. Cílem fondu měla být propagace kvality českých zemědělských produktů a potravin.

"Realizace marketingového fondu je stále ve fázi příprav a nepředpokládá se, že legislativní proces bude zahájen ještě v tomto volebním období. Forma jeho případného předložení do legislativního procesu tedy není nyní aktuální," sdělila ČTK Ježková.

Ministerstvo již nyní podporuje značky kvality Klasa a Regionální potravina. Loni v dubnu například bylo vysoutěžené pokračování propagace značky Klasa, za dvouletou propagaci stát zaplatí 298 milionů korun.

Od letošního roku platí novela zákona o potravinách. Zákon zakáže označování logy, vlajkou, mapou či nápisy odkazujícími na Českou republiku, pokud nebude potravina vyrobena v Česku a z českých surovin. U potravin, které se skládají z více složek, bude muset být obsah českých částí minimálně 75procentní.

Ministerstvo nezvládne současné vládě předložit ani vznik dalšího fondu - těžko pojistitelných rizik. Jak řekl ČTK na konci dubna předseda představenstva Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu Zdeněk Nekula, vládě by se do voleb mohl představit alespoň návrh na fungování fondu.

-čtk-