Zahájilo Slow Radio, nabízí zvuky přírody

středa, 24. května 2017, 15:56 Aktuality, Internet & Mobil, Rádio MediaGuru

Tvůrčí skupina, která stojí za internetovým pořadem Slow TV, uvádí nový experimentální audio projekt Slow Radio. Posluchači si tak mohou v přímém přenosu poslechnout zvuk přírody z lokality v jižních Čechách, kde se vyskytují desítky druhů ptactva. Pořad produkuje na samostatné webové stránce agentura Taktiq Communications.

Nápad spustit v Česku rozhlasový kanál Slow Radio, přinášející autentické přímé přenosy zvuků přírody, vznikl na půdě redakce Slow TV a mezi členy kreativního spolku Žádná věda. „Během dne může v tomto ročním období zkušený posluchač identifikovat ve vysílání Slow Radio nejméně 40 různých druhů ptáků,“ říká Zdeněk Vermouzek z České společnosti ornitologické, který se na tvorbě pořadu podílel.

slowradio-cz

Webová stránka Slow Radio poskytuje kromě přehrávače také informaci o aktuálním čase a počasí na místě, odkud se vysílá, a tak posluchači mohou sledovat, jak se do zvuku přírody promítá denní doba a atmosférické vlivy. „Projekt chceme v budoucnu dále rozvíjet,“ řekl Jan Kužník, vedoucí redaktor serverů Technet.cz a Mobil.iDnes.cz a jeden z autorů projektu. „Například bychom rádi nasadili aplikaci pro automatickou identifikaci druhu ptáků podle hlasu v reálném čase, kterou nabízí česká společnost Neuron Soundware.“

-mav-