Místo v Radě ČT obhájil Kühn, končí Závozda

středa, 28. června 2017, 16:14 Aktuality, TV MediaGuru

Místo v Radě České televize obhájil její bývalý místopředseda René Kühn. Poslanci o tom rozhodli ve středu v tajné volbě. Do Rady Českého rozhlasu nikoho nezvolili. Dostatek hlasů nezískal ani historik a bývalý předseda rozhlasové rady Michal Stehlík, ani někdejší místopředseda rady Ivan Tesař a ani farář Zbygniew Czendlik či šéfredaktor časopisu Zahrádkář Jan Stanzel.

V devítičlenné rozhlasové radě tak zůstávají od 8. června dvě místa neobsazena, která se poslanci pokusí naplnit v další volbě. Zatím posledním novým členem této rady se stal bývalý poslanec ČSSD a bývalý ministr kultury Vítězslav Jandák.

Kühnovi další funkční období začne 1. července, uvedl předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO). V patnáctičlenné radě naopak v poslední červnový den skončí její dosavadní místopředseda Jiří Závozda, kterého Kühn porazil.

Poslanci se neúspěšně pokusili vybrat také nástupce dramatika, herce a spisovatele Zdeňka Svěráka v Radě Státního fondu kinematografie. Svěrák byl do rady zvolen loni v dubnu, na členství však rezignoval. Dostatek hlasů v prvním kole tajné volby ale nedostala ani bývalá místopředsedkyně kinematografického fondu Tereza Czesany Dvořáková, ani ředitel královéhradeckého kina Central Petr Vítek.

-čtk-