Petr Daneš: Pět tipů, jak na nativní reklamu

čtvrtek, 22. června 2017, 06:00 Internet & Mobil MediaGuru

Manažer výtěžnosti reklamního prostoru Seznam.cz Petr Daneš radí, jak pracovat s nativní reklamou.

Začnu zdánlivě jednoduchým konstatováním. Nativní reklama se v ideálním případě snaží splynout se svým prostředím. Tedy s obsahem webu, na němž je umístěna. Může vám to připadat natolik zřejmé a jednoduché, že je vlastně zbytečné to říkat. Ale i dnes, kdy s nativní reklamou běžně na službách a obsahových serverech v Seznam.cz pracujeme, se setkávám s kampaněmi, které ve svém pojetí možnosti nativní reklamy stále nevyužívají v plné šíři. Jak tedy z nativní reklamy dostat maximum?

1. Nativní reklama není klasický banner

Zdánlivě zřejmé sdělení, na něž ale při realizaci snadno zapomínáme. Úkolem banneru je člověka rychle zaujmout výrazným vizuálním podnětem a jasným, výstižným sdělením. Nativní reklama nutí člověka číst. Proto musí její sdělení přinášet relevantní a užitečnou informaci. V okamžiku, kdy uživatel na takovou reklamu klikne, získává respondent pozornost člověka. A to znamená velký kvalitativní rozdíl, který se projevuje i v našich číslech.

2. Nativní reklama potřebuje obsah

Z prvního bodu vyplývá, že aby nativní reklama dobře fungovala, potřebuje obsah. Lidé věnují svůj čas jen těm věcem, které je zajímají. Proto je v případě nativní reklamy velmi důležitou součástí kreativní složka. Jejím úkolem je vytvořit obsah, který lidem doručí vhodným způsobem tak, aby si v ideálním případě ani neuvědomili, že to, co právě teď čtou, je reklama. Díky tomuto faktu je nativní reklama vhodná i pro ty produkty, jenž potřebují širší kontext. Pro lepší pochopení uvedu příklad. Prodáváte-li matraci, můžete popsat její rozměry, materiál a podobně. Nativní reklama má ale lidem přinášet něco navíc, důvod, proč se jí budou věnovat. Tzn. „Pět rad jak se dobře vyspat. Základem je kvalitní matrace.“

3. Důležité není jen balení, ale i to, co je uvnitř

Čili nativní inzerát by měl kromě vizuální podoby svému prostředí odpovídat i formou. Přičemž cílem není jen zaujmout, ale připravit obsah tak, aby svou povahou odpovídal webu, na kterém se zobrazí.  Na domovské stránce Seznam.cz v sekci Články z českého internetu nabízíme na páté pozici nativní reklamu. Mezi typicky magazínovým obsahem se nám osvědčily rady a tipy, které reagují na aktuální dění. Ať už jde o nápady na dovolenou, nebo návody na to, jako ošetřit spáleniny od sluníčka.

4. Formát, který vám dá prostor

Díky možnosti sdělit lidem vše, co potřebujete, pomáhá nativní reklama zadavateli vytvořit zájem o komunikované téma či produkt a zasáhnout přitom tu nejširší cílovou skupinu v rámci konceptu STDC (See-Thing-Do-Care). Proto naplňuje potřebu informací samotných návštěvníků webu. Vydavateli webu přináší obsah a samotným inzerentům pomáhá doručit sdělení přesně tam, kde je nejúčinnější. Nativní inzerát je ideálním v prvních dvou fázích tedy See a Think, kde inzerent oslovuje největší publika a chce představit svůj produkt, zdůraznit benefity, a tím vyvolat zájem o svůj produkt.

5. Nativní reklamou práce nekončí

Nejlepší výsledky z nativní reklamy u nás vykázali klienti, u kterých byla nativní reklama promyšlenou součástí většího celku v rámci modelu STDC. Nativní reklama je skvělým nástrojem, jehož prostřednictvím můžete oslovit člověka a vzbudit u něj zájem o váš produkt. Tam to ale nekončí. Celou kampaň je třeba dotáhnout pomocí retargetingu, a tím z oslovených lidí udělat své klienty – fáze „Do“.

Video: Petr Daneš k nativní reklamě na Sklik Expert fórum

Autor textu: Petr Daneš, manažer výtěžnosti reklamního prostoru, Seznam.cz