Reklamu na nenávistných webech blokuje i Vodafone

úterý, 06. června 2017, 16:52 Aktuality, Reklama MediaGuru

Společnost Vodafone se v rámci globální strategie rozhodla zamezit zobrazování své reklamu na webových stránkách, které vytváří a šíří projevy nenávisti a falešné zprávy. Na českém trhu se tak přidává k celé řadě zadavatelů, kteří již tak činí. Patří mezi ně mimo jiné T-Mobile, Nestlé, Česká spořitelna, Škoda či Komerční banka. 

„Hate speech a fake news jsou fenomény, které podkopávají principy respektu a důvěry, které drží naši společnost pohromadě. Mezi základní hodnoty značky Vodafone patří rozmanitost a inkluze. Také je pro nás velmi důležitá integrita demokratických procesů a institucí, které se fake news často snaží poškodit. Nehodláme tolerovat situaci, kdy může být naše značka spojována s tímto druhem urážlivého a škodlivého obsahu,“ vysvětluje generální ředitel skupiny Vodafone Vittorio Colao. 

Vodafone používá pro posouzení, zda na konkrétní webovou stránku nebo účet na sociální síti umístit reklamu, vlastní pravidla, zakazující spojování značky s projevy nenávisti a falešnými zprávami. Implementována budou formou tzv. whitelistu s pomocí nástrojů pro kontrolu obsahu prostřednictvím globální sítě agentur (v čele s WPP) a společnostmi Google a Facebook. Na pravidelné bázi bude účinnost pravidel vyhodnocována, aby webové stránky a kanály na whitelistu byly skutečně v souladu s pravidly a aby jejich výčet nebyl ani příliš široký, ani příliš úzký.

-stk-