Marie Terezie by se mohla odvysílat do konce roku

úterý, 04. července 2017, 07:05 Aktuality, TV MediaGuru

Dvoudílná minisérie Marie Terezie by se na televizních obrazovkách mohla objevit ještě do konce letošního roku. Vyplynulo to z diskuse na karlovarském festivalu, kde byla minisérie představena.

Má jít o dosud nejrozsáhlejší koprodukci České televize. Kromě té se na výrobě podílí i slovenská RTVS, maďarská MTVA a rakouská ORF. Film je produkován společnostmi Beta Film, MR Film a Maya Production.

Režisérem projektu je Robert Dornhel, který dílo právě dotočil. Teď se výroba přesouvá do střižny. Cílem je uvést projekt ve čtyřech zmíněných zemích pravděpodobně v prosinci letošního roku tak, aby byl ještě odvysílán v roce 300. výročí narození Marie Terezie (1717).

Marie Terezie vznikala celkem 46 natáčecích dní. Nejdéle – celkem tři týdny – štáb natáčel na zámku v Kroměříži. Ten se společně se zámkem ve Valticích proměnil na císařský Hofburg. Produkce využila kolem dvou a půl tisíc kostýmů a pěti set paruk a celkový počet komparzistů se vyšplhal přes dva tisíce.

Hlavní roli jedné z nejvýznamnějších postav evropské historie svěřil režisér rakouské herečce Marii Luise Stockinger. Manžela Marie Terezie, Štěpána Lotrinského, zahrál Vojtěch Kotek.

Pod scénářem je podepsaná Mirka Zlatníková, kreativním producentem je Jan Maxa (ČT).

Marie Terezie
Marie Luisa Stockinger a Vojtěch Kotek, foto: ČT

-mav-