MZe chce zaplatit ČT 4,5 mil. Kč za seriál o rybách

pondělí, 24. července 2017, 06:50 Aktuality, TV MediaGuru

Ministerstvo zemědělství chce zaplatit 4,5 milionu korun České televizi, aby natočila a odvysílala tři díly Rybího světa Jakuba Vágnera. Informaci o zakázce dostane v pondělí vláda. Všechny díly by měli diváci vidět do konce roku 2018. Minulá série vznikla v roce 2015, stála stejnou sumu.

Podle úřadu má jít o kampaň, která veřejnosti vysvětlí, že chov sladkovodních ryb je nedílnou součástí českého kulturního prostředí i gastronomických zvyklostí.

Rybí svět Jakuba Vágnera, foto: ČT
Rybí svět Jakuba Vágnera, foto: ČT

První díl bude o candátu obecném, druhý o sumci velkém a třetí o amurovi, který je sice nepůvodním druhem, ale jako rostlinožrout pomáhá s likvidací přemnožených porostů rákosí.

Ministerstvo po nástupu současného vedení úřadu zrušilo v roce 2014 marketingový projekt na propagaci konzumace sladkovodních ryb hrazený z evropských fondů za 60 milionů korun bez DPH. "Původní projekt směřoval na utracení peněz například na pronájem anglického autobusu double-decker, nákupy filetovacích nožů, pepřenek či holinek," uvedl tehdy krátce po svém nástupu do funkce ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zrušený projekt podle něj představoval "zcela nehospodárné plýtvání penězi, zejména ve chvíli, kdy se po předchozí kampani na "Rybu domácí" v hodnotě 150 milionů korun prodeje ryb v zásadě nezměnily".

-čtk-