Prezident podepsal novelu týkající se DVB-T2

pondělí, 31. července 2017, 17:30 Aktuality, TV MediaGuru

Prezident Miloš Zeman podepsal v pondělí novelu zákona o elektronických komunikacích, která řeší přechod na televizní vysílání v novém standardu DVB-T2. Informoval o tom prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Tato změna má stát diváky podle odhadů vlády asi pět miliard korun za nákup nových televizních přijímačů nebo set-top boxů. Novela má také posílit práva klientů mobilních operátorů.

Přechod na nový standard DVB-T2 je podle vlády nutný kvůli tomu, že ČR musí na základě mezinárodních dohod i rozhodnutí EU uvolnit nynější pásmo 700 MHz pro novou generaci rychlého mobilního internetu. Změna má nastat nejpozději od 1. února 2021.

Terestrické vysílání má nyní podíl na distribuci TV signálu kolem 60 procent domácností. Zbytek připadá na kabelové a internetové televize a satelitní vysílání. Celkem DVB-T2 umožní vysílání šesti celoplošných multiplexů místo dosavadních čtyř.

Novela počítá i s tím, že Česká televize bude muset nabízet při vysílání zahraničních dabovaných filmů nebo seriálů také jejich alternativu v původním znění s titulky.

-čtk-