Seznam.cz spouští beta verzi Jízdních řádů

pondělí, 31. července 2017, 16:23 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Seznam.cz spouští beta verzi vlastních Jízdních řádů. K existující aplikaci Pubtran tak přibyla od 31. července samostatná webová služba, hledání na domovské stránce Seznam.cz a také iOS aplikace. Jízdní řády jsou navázány na mapové podklady ze služby Mapy.cz, a umí tak najít kompletní cestu z místa na místo, ne pouze ze zastávky na zastávku. Kromě toho Seznam.cz nabízí všem, kdo cestují do zahraničí, kompletní jízdní řády v řadě evropských destinací.

jr_pc_mob

„Rozhodli jsme se vybudovat konkurenci dosud jedinému celorepublikovému hráči. Ten podle nás dlouhodobě zneužívá fakt, že má exkluzivní data, a dále je nezveřejňuje správně, přestože mají být ze zákona otevřená,“ vysvětluje Jan Štěpán, produktový manažer Jízdních řádů, proč Seznam.cz po sedmi letech boje se společností Chaps vlastní verzi spustil.

„Z provozu aplikace Pubtran i hledání spojení na Mapy.cz vidíme, že o náš způsob plánování tras veřejnou dopravou je zájem. Proto nás od spuštění beta verze neodradilo ani to, že vinou monopolu, stále nemáme komplexní informace. Uzavíráme smlouvy s jednotlivými dopravci, abychom veřejně dostupná data průběžně doplňovali, a mohli tak poskytovat lidem co nejlepší službu. Zároveň jsme připraveni obratem jakékoliv další dopravce do našich dat přidávat. Proti podle nás nelegálnímu chování společnosti Chaps budeme nadále bojovat všemi dostupnými prostředky,“ dodává Jan Štěpán.

Kompletní data má Seznam.cz ve svých jízdních řádech například v Jihomoravském kraji, v Praze či Plzni. Zde je díky přímé spolupráci s dopravci získává včetně informací o zpožděních spojů v reálném čase. Na jiných místech republiky mohou některé detailnější informace, jako zpoždění, chybět. Veřejně dostupné zatím nejsou ani jízdní řády všech vlaků, tramvají, trolejbusů či mezinárodních linek. „Jakmile se nám podaří data získat, bez prodlení je do Jízdních řádů budeme přidávat,“ dodává Jan Štěpán.

Jízdní řády jsou v beta verzi dostupné na samostatné webové adrese, pomocí hledání na domovské stránce Seznam.cz a v aplikaci Pubtran pro telefony s operačním systémem Android a nově i pro operační systém iOS. V mobilních aplikacích nabízí i možnosti zakoupit SMS jízdenky ve městech, která tuto možnost nabízejí.

Seznam.cz vede se společností Chaps, která je Ministerstvem dopravy ČR pověřena správou kompletních strojově čitelných dat jízdních řádů, soudní spor a také u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). K němu podal Seznam.cz podnět na podezření ze zneužití monopolního postavení na trhu v roce 2012. ÚOHS svým prvoinstančním rozhodnutím potvrdil, že Chaps zneužívá své dominantní postavení a vyměřil mu pokutu 2 199 000 korun. Společnost se odvolala a spor je tak stále otevřen.

-stk-