Google vyvíjí mobilní zpravodajství Stamp

úterý, 08. srpna 2017, 11:10 Internet & Mobil MediaGuru

Google pracuje na vývoji mobilního zpravodajství, chce s tím jít zejména proti Snapchatu.

Technologický gigant Google vyvíjí ve spolupráci s vydavateli nový produkt, určený pro zpravodajství na mobilních zařízeních. Pod názvem Stamp chce poskytnout uživatelům chytrých telefonů zpravodajství ve formátu mobilního časopisu, jenž staví především na vizuální stránce. Konkurovat má podle informací The Wall Street Journal funkci Snapchat Discover.

Jak přesně bude Stamp vypadat, zatím není jasné. Pracovat by měl ale s možností několika slidů, obsahujících text, fotografie nebo videa, ve kterých lze snadno listovat pohybem prstu.

Při jeho vývoji staví Google na spolupráci s vydavateli, kterou navázal u projektu Accelerated Mobile Pages (AMP), usnadňující konzumaci médií na mobilních zařízeních zrychlením načítání stránek. „Úspěch open source projektu AMP úzce souvisí s neustále udržovaným kontaktem s vydavateli, z čehož vychází  i vývoj nových funkcí. V tuto chvíli sice nemáme nic, co bychom mohli oznámit, ale brzy se o to rádi podělíme,“ uvedl ve svém prohlášení Google. Už nyní podle WSJ probíhají jednání se CNN, The Washington Post, Time nebo Vox Media. Výhodou Googlu je, že svou novou službu může velmi efektivně propagovat přes své vyhledávání.

Snapchat službu Discover spustil před více než dvěma lety. Jejím cílem bylo poskytnout velký prostor pro sdílení „příběhů“ zavedeným mediálním společnostem, jako je CNN, ESPN, Time Warner nebo Comedy Central, které se tak mohly přiblížit mladé generaci. Kromě toho si tak Snapchat vytvořil i zajímavý inzerentní prostor pro zadavatele videoreklamy.

Google je tak další technologickou společností, která společnosti Snap, stojící za Snapchatem, šlape na paty. Facebook se touto sítí, jež dokázala zaujmout mladou generaci, inspiroval k vytvoření funkce Instagram Stories a rok po jejím spuštění už hlásí 250 milionů denních uživatelů, zatímco Snapchat jich měl v prvním čtvrtletí letošního roku „jen“ 166 milionů.

-stk-