CEFC odešla z firem Empresa Media a Médea

čtvrtek, 07. září 2017, 15:04 Tisk MediaGuru

Čínská společnost uplatnila v tomto týdnu právo na vrácení podílu.

Čínská společnost CEFC dokončila odchod z majetkové struktury společností Empresa Media a Médea. Ve středu uplatnila své právo na vrácení akcionářského podílu (put opci) původnímu majiteli Jaromírovi Soukupovi, řekl mluvčí CEFC Pavel Bednář. Na řízení obou firem se CEFC China nepodílí od poloviny března 2017, kdy její zástupci odešli z orgánů společností.

CEFC do obou firem majetkově vstoupila v září 2015, kdy zároveň ohlásila akvizice v řadě tuzemských firem. CEFC získala v obou společnostech minoritní podíl (Empresa Media 49 %, Médea 30 %).

Společnost CEFC nechtěla další informace k odchodu poskytnout. Důvody, ani způsob "vrácení podílu" dále nekomentovala.

Jaromír Soukup, předseda představenstva mediálního domu Empresa Media a generální ředitel TV Barrandov, ale ve večerním vyjádření pro média nezastíral problémy mezi oběma stranami.

„Trvám na tom, že média musejí být řízená bez vnějších zásahů a musejí zůstat nezávislá. Média musí řídit lidé, kteří chápou elementární mediální souvislosti a rozumějí mediálnímu managementu,“ uvedl Soukup. Dodal, že odchod čínských spolumajitelů je výsledkem dlouhodobého jednání. "V rámci stále probíhajícího řešení to bohužel nemůžeme nijak blíže komentovat z důvodu ochrany a dodržení mlčenlivosti vycházející z uzavřených smluv. Vše se ale děje v souladu s tím, co uváděla média již v říjnu loňského roku,“ dodal Soukup (celé vyjádření viz níže). 

Mediální skupina Empresa Media vlastní mimo jiné TV Barrandov, časopisy Týden nebo Instinkt. Médea je mediální agenturou.

CEFC si jako sídlo svých evropských aktivit vybrala Českou republiku, kde nyní zaměstnává přes 4000 lidí. Dosud zde uskutečnila investice za 36 miliard korun a výše dokončovaných investic je 17 miliard korun. V Česku koupila podíly například v aerolinkách Travel Service, kapitálově vstoupila do J&T Finance Group, ovládá Pivovary Lobkowicz Group a je majoritním vlastníkem fotbalového klubu Slavia Praha.

Plné znění tiskového vyjádření Empresa Media a Médea

Po několikaměsíčních sporech a dohadování započal proces odchodu čínské společnosti CEFC z majetkové struktury společností Empresa Media a Médea. Na řízení obou firem se CEFC China nepodílí již od poloviny března 2017.

Po několika měsících dohadů započal proces odchodu čínské energetické společnosti z největšího tuzemského mediálního domu. „Trvám na tom, že média musejí být řízená bez vnějších zásahů a musejí zůstat nezávislá. Média musí řídit lidé, kteří chápou elementární mediální souvislosti a rozumějí mediálnímu managementu,“ uvedl Jaromír Soukup, předseda představenstva mediálního domu Empresa Media a generální ředitel TV Barrandov.

Informace o střetu představ čínských a českých manažerů vypluly napovrch již v říjnu loňského roku, kdy média publikovala první zprávy o tom, že dlouhodobá spolupráce obou firem zřejmě nebude možná. Jaromír Soukup již tehdy podle médií inicioval debatu o možném rozchodu.

„Odchod čínských spolumajitelů je výsledkem dlouhodobého jednání. V rámci stále probíhajícího řešení to bohužel nemůžeme nijak blíže komentovat z důvodu ochrany a dodržení mlčenlivosti vycházející z uzavřených smluv. Vše se ale děje v souladu s tím, co uváděla média již v říjnu loňského roku,“ uvedl k události Jaromír Soukup.

-čtk-, -mav-