Českou značku upřednostní před zahraniční každý třetí Čech

neděle, 19. listopadu 2017, 08:25 Marketing, Výzkum MediaGuru

Nejsilněji jako jako české nahlíženy značky Kofola, Čedok a Česká pojišťovna.

Češi mají k domácím značkám vřelý vztah. České značce dá před zahraniční konkurencí přednost každý třetí. Oproti tomu jen každý padesátý výslovně preferuje zahraniční výrobce. Pětina lidí značky podle země původu zase vůbec nerozlišuje a polovina se rozhoduje podle „okolností“, tedy síly značky, její pozice na trhu, obor nebo tradice. Vyplývá to z říjnového výzkumu agentury Stem/Mark, který proběhl na vzorku 522 osob reprezentujících internetovou populaci ve věku 15 až 59 let.

K českým značkám mají silnější vztah lidé starší 45 let a respondenti bez maturity. Domácím značkám dávají respondenti přednost zejména v oblasti potravin (včetně nápojů) a finančních služeb, kde české značky upřednostňuje více než 6 z 10 dotázaných. Naopak v oblasti módy, v kosmetice a u automobilů lidé preferují spíše zahraniční značky. 

Nejsilněji jsou jako české nahlíženy značky Kofola a Čedok, kterým „českost“ přisuzuje 9 z 10 respondentů. Naopak značku Dermacol vnímá jako českou jen 41 %. Ženy většinu značek vnímají jako ryze české častěji než muži. 

Pro vnímání značky jako české jsou nejpodstatnější místo výroby, zachování tradičního názvu a receptury a označení „český výrobek“. 

K akvizici domácích značek zahraničními společnostmi se Češi staví spíše odmítavě. Plných 85 % dotázaných se obává, že akvizice může českou značku poškodit, i když polovina k tomu dodává, že záleží na konkrétních okolnostech.

Drtivá většina dotázaných uvádí, že zahraniční investor by měl po převzetí české značky zachovat její jméno, recepturu a vlastnosti výrobku, ale i lokalitu výroby.

Jitka Zítková, Stem/Mark

Jen každý desátý Čech se domnívá, že takové akvizice naopak českým značkám spíše prospívají. Polovina dotázaných si sice na novou podobu značky časem zvykne, každý třetí ale explicitně vyhrožuje odchodem od značky a hledáním jiného výrobku, pokud nový vlastník tradiční českou značku přejmenuje. 

„Drtivá většina dotázaných uvádí, že zahraniční investor by měl po převzetí české značky zachovat její jméno, recepturu a vlastnosti výrobku, ale i lokalitu výroby. 7 z 10 respondentů se také domnívá, že nový vlastník si zlepší image, pokud se po získání české značky bude věnovat jejímu dalšímu rozvoji“, říká Jitka Zítková ze agentury Stem/Mark.

-stk-