ČT chystá tři koprodukční historické filmy

čtvrtek, 30. listopadu 2017, 15:45 Aktuality, TV MediaGuru

Je mezi nimi šestidílný cyklus Age of Iron, dále snímek o císaři Josefu II. a docudrama o životě Johanna Keplera.

Jan Hus, foto: Česká televize

Jan Hus, foto: Česká televize

Celkem deset osobností evropské historie představí nové koprodukční projekty, na kterých bude Česká televize spolupracovat s Německem, Francií a Švédskem. První z nich, dokumentární cyklus Age of Iron, vznikající k čtyřstému výročí třicetileté války, bude hotov již v příštím roce. Po něm bude následovat snímek Utajované cesty císaře Josefa II. a docudrama na pomezí hraného filmu o životě Johanna Keplera.

„Dokumentární filmy zaměřující se na velké osobnosti českých dějin, jako například trilogie o Janu Husovi, tradičně vzbuzují velký divácký zájem. Dohodli jsme se s předními evropskými vysílateli, jakými jsou francouzsko-německý kanál Arte, německé programy SWR, ZDF a BR a švédská SVT, na spolupráci na třech zcela nových projektech,“ vysvětluje ředitel programu České televize Milan Fridrich.

V příštím roce se představí šestidílný cyklus Age of Iron, jenž skrze příběhy osmi postav z různých společenských vrstev vylíčí historické události první poloviny 17. století. Svůj život v období třicetileté války, jejíž 400. výročí se blíží, poodhalí například vlámský barokní malíř Peter Paul Rubens, německý voják Peter Hagendorf či francouzský katolický mnich Otec Josef. „Série docudramat Age of Iron, jenž vzniká v koprodukci se stanicemi Arte, ZDF, SVT a společností Looks Film, je součástí crossmediálního projektu, který má ambici pomocí televize, internetu, ale i historického románu a muzejní expozice oslovit nebývale široké spektrum diváků,“ dodává Fridrich.

Další spolupráce, tentokrát se stanicí Arte, zmapuje cesty císaře Josefa II. po Evropě. Přístup Josefa II., který i přes nesouhlas své matky Marie Terezie v přestrojení uskutečnil mnoho cest, aby odhalil problémy poddaných a mohl je řešit pomocí reforem, bude konfrontován s přístupem jeho sestry Marie Antoinetty, jejíž způsob vlády naopak vedl k Francouzské revoluci. Od té uplyne v roce 2019 dvě stě třicet let.

Zhruba 170 let před Josefem II. putoval Evropou i Johannes Kepler a jako náboženský uprchlík dorazil do Prahy. Právě zde, na dvoře císaře Rudolfa II., formuloval dva ze svých tří proslulých zákonů o pohybu nebeských těles. Proč byly jeho objevy v oblasti astrofyziky revoluční, vysvětlí docudrama na pomezí hraného filmu, v němž se budou hrané scény mísit s animacemi vysvětlujícími fyzikální zákony, a s komentáři expertů. Na snímku, který bude připraven do vysílání k 50. výročí prvního letu na Měsíc, bude kromě České televize, pracovat stanice Arte a veřejnoprávní německé programy.

-mav-