Diskuse: Umělou inteligenci lze využívat už teď

pátek, 24. listopadu 2017, 14:05 Marketing MediaGuru

V rámci Týdne podnikání se uskutečnila konference o umělé inteligenci a o budoucnosti marketingu.

Setkání se uskutečnilo v sídle Fragile Media, foto: Fragile Media

Setkání se uskutečnilo v sídle Fragile Media, foto: Fragile Media

Konferenci Future of Digital, která se konala jako doprovodná událost v rámci Týden podnikání, připravily agentury Fragile Media, ve spolupráci s Etnetera Group a společností Google

Strojové učení (machine learning) se už v současnosti objevuje v našich životech, uvedl na úvod setkání Jan BednářGooglu. Pro pochopení nákupního procesu nestačí vyhodnocovat jen tzv. poslední klik. 75 procent zákazníků totiž začíná nákupní proces na jednom zařízení a dokončí ho na jiném. V celém procesu v průměru využije až pět touchpointů. Proto je údajně dobré využívat analytiku DDA (data driven attribution), která pomůže lépe pochopit jednotlivé kroky. „DDA vyhodnocuje všechny cesty uživatelů a zjišťuje, které touchpointy zvyšují konverze,“ přiblížil Bednář. K pochopení komplexity procesu má pak pomoci nástroj Google Attribution, který využívá televizní data a data DDA, aby změřil marketingové investice pro online a offline kanály.

Daniel Kafka z Fragie Media představil historii umělé inteligence a její typy. Umělou inteligenci obecně definoval jako snahu napodobit lidské myšlení s využitím výpočetní techniky a nástrojů, jako jsou neuronové sítě, rozhodovací stromy či data mining. Umělá inteligence už teď dokáže pracovat s velkými objemy dat, rozpoznávat vzory, učit se ze signálů a řešit pro člověka jednostranné aktivity (např. šachová hra). Zatím neumí myslet a chovat se úplně jako člověk. Následující roky ale mají ve vývoji umělé inteligence přinést dramatické změny. V marketingu se projeví například v personalizaci, v detailnějším pochopení zákazníků, prediktivnosti spotřebitelského chování nebo v obsahu, který je vytvářen pomocí umělé inteligence. „Google Photos už teď dokáže rozpoznat 25 tisíc různých předmětů, Google Translate má vlastní metajazyk, do kterého si překládá Microsoft. Až ve vyhledávání dostaneme nejlepší nabídku podle preferencí, bude to pro vyhledávání radikální změna,“ popsal.

Daniel Kafka, foto: Fragile Media

Daniel Kafka, foto: Fragile Media

Také Jiří ŠtěpánEtnetery si nemyslí, že umělá inteligence je otázkou budoucnosti, ale současnosti. Ve firmách ji už teď lze využívat pro rutinní úlohy spojené například s procházením dat a jejich vyhodnocováním. K tomu je vhodná zmíněná data driven attribution (DDA). Díky umělé inteligenci je tak možné získat například podklady k nastavení kampaní nebo přímo jejich automatizaci nebo předvídat chování zákazníků.

Jeho kolega Martin Petrovický se zamyslel i nad postavením augmentované reality (AR), která se zatím podle predikcí nachází v „údolí smrti“, její budoucnost ale Petrovický tak černě nevidí. Virtuální realita už tuto smrtelnou fázi překonala a je jí předpovídána zářná budoucnost. V této oblasti vzniklo za poslední rok mnoho nových zařízení. Odhady mluví o tom, že v příštích třech letech využije nějakou technologii digitální reality (xR) miliarda uživatelů. Sto milionů uživatelů má pomocí xR nakupovat a 30 % webového prohlížení se uskuteční bez pomocí klávesnice, predikuje společnost Gartner.

Milan Průcha a Ivan Chytil (agentury Pixman, Appsatori) představili na kampani pro Sklizeno využití platformy Google Cloud, díky které lze shromažďovat data a vyhodnocovat z nových úhlů pohledu procesy na prodejnách pro koncové zákazníky. V blízké budoucnosti má tato technologie posunout retailové prodejny na novou úroveň.

-mav-