Česká televize zahájí přechod na DVB-T2

pondělí, 11. prosince 2017, 11:40 TV MediaGuru

Česká televize oznámila detaily k termínům přechodu na nový digitální standard DVB-T2.

Zdroj: Česká televize

Zdroj: Česká televize

Česká televize uzavřela první kolo jednání o přechodu na televizní vysílání v novém standardu pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2. Uvedla, že vlivem legislativního zpoždění přijetí tzv. diginovely zákona o elektronických komunikacích, která podmínky přechodu na DVB-T2 upravuje, bylo nutné pozměnit časový harmonogram přechodu. Diginovela vstoupila v platnost 2. září 2017.

Česká televize musí uvolnit některé kmitočty multiplexu veřejné služby už ve druhé polovině roku 2019, namísto v polovině roku 2020, protože jinak by nebylo možné spustit ostatní finální sítě a dosáhnout ukončení vysílání ve stávajícím standardu ke konci června roku 2020. „Česká televize udělá maximum proto, aby přechod na standard DVB-T2 proběhl podle plánu v termínu do konce června roku 2020, a co nejšetrněji ke stávajícím uživatelům volného terestrického vysílání České televize,“ uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Upravený harmonogram přechodu veřejnoprávního multiplexu na vysílání ve standardu DVB-T2 předpokládá technickou přípravu, a to v období od ledna do března 2018. Následně bude zahájeno vysílání přechodového multiplexu (ten již bude dominantně postaven na cílovém kanálu 26). Přechodový multiplex bude v provozu až do června roku 2020. Zákonem stanoveného pokrytí, tj. 95 % obyvatelstva ČR, by mělo být dosaženo na konci června 2018. Finální síť multiplexu veřejné služby fakticky vznikne přeladěním oblasti jižních Čech a Ústeckého kraje. Přesný harmonogram postupného ukončování DVB-T vysílání v ČR bude stanoven v TPP nejpozději do 30.6.2018.

Vysílače současného multiplexu veřejné služby se budou postupně vypínat od poloviny roku 2019, a to podle již zmíněného TPP, který pro Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje Český telekomunikační úřad. 

Díky zvětšení kapacity multiplexu v rámci druhé vlny digitalizace bude moci Česká televize ke třem programům, které už nyní ve volném šíření nabízí ve vysokém rozlišení (ČT1, ČT2 a ČT Sport), přidat v HD i kanály ČT24, ČT :D a ČT art.

Podrobné informace o přechodu ČT na DVB-T2 najdete v přílohách níže.

Letos v březnu byla spuštěna přechodová síť pro DVB-T2 od společnosti České Radiokomunikace. V současnosti pokrývá 94 % populace. Pojme až 18 programů, v současnosti v ní vysílají komerční televize ze skupiny Prima (5x), Óčko (3x), Barrandov (4x), Šlágr TV a TV Noe. Další dvě pozice jsou blokovány pro skupinu Nova, která zatím v přechodové síti DVB-T2 nevysílá. Ohlášený je také vstup stanice Šlágr 2. Kdo obsadí poslední volnou pozici, zatím není známé.

-mav-