RRTV zahájila správní řízení s TV Barrandov, řeší i Arénu JS

čtvrtek, 21. prosince 2017, 11:00 TV MediaGuru

Vysílací rada došla k závěru, že pořad Aréna Jaromíra Soukupa favorizoval prezidenta Miloše Zemana.

Jaromír Soukup v pořadu Duel Jaromíra Soukupa 7.9. 2017

Jaromír Soukup v pořadu Duel Jaromíra Soukupa 7.9. 2017

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) zahájila správní řízení s provozovatelem TV Barrandov, společností Barrandov Televizní Studio. Důvodem je možné porušení zákona o vysílání tím, že v pořadu Duel Jaromíra Soukupa ze dne 7. září 2017 se objevila prezentace titulů časopisů Týden, Sedmička, Exkluziv a dalších, která měla podle RRTV propagační záměr. „Tato prezentace naplňovala definiční znaky skrytého obchodního sdělení,“ uvedla rada ve svém rozhodnutí.

Zmíněné tituly patří do majetkově propojené společnosti Empresa Media. Jejich názvy se také odrážejí v některých pořadech TV Barrandov – např. Exkluziv Kateřiny Brožové, Týden s prezidentem nebo Instinkty Jaromíra Soukupa.

RRTV zároveň žádá společnost Barrandov Televizní Studio o vysvětlení, jaký je formát pořadu Aréna Jaromíra Soukupa, vysílaný vždy v úterý v 21:25 a jakým způsobem zajišťuje, aby bylo v rámci pořadu dbáno zásad objektivity a vyváženosti. Rada se na tento pořad dotazuje v souvislosti s odvysílaným dílem 5. prosince 2017, ve kterém byl hostem mluvčí prezidenta republiky Miloše Zemana, Jiří Ovčáček.

„Moderátor (Jaromír Soukup, pozn. red.) dostatečným způsobem neplnil roli kvalifikovaného oponenta, ani zde nedocházelo k ‚ostrým výměnám názorů mezi hostem a publikem’, jak slibuje anotace pořadu zveřejněná na internetových stránkách provozovatele. Publikum naopak vyjadřovalo hostu, potažmo prezidentu Zemanovi, svojí podporu. Uvedené vydání, vysílané v období před prezidentskými volbami, bylo koncipováno takovým způsobem, že výrazně favorizovalo jednoho z kandidujících, stávajícího prezidenta, Miloše Zemana. Rada stanovila lhůtu k podání vysvětlení 30 dní ode dne doručení této výzvy,“ stojí v oficiálním zápise Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

-mav-