Media Tenor: Publikum a moderace se v duelech na Primě a ČT lišily

pátek, 26. ledna 2018, 08:55 Aktuality, Výzkum MediaGuru

Media Tenor zjišťovala, jak se lišily intenzita moderace a kázeň publika v duelech na ČT a TV Prima.

První přímá konfrontace obou prezidentských kandidátů, která se konala v úterý večer na TV Prima, byla charakteristická především intenzivním zasahováním publika do promluv obou hostů, a to nejčastěji při proslovech Jiřího Drahoše. Zatímco Miloš Zeman bez přerušení dokončil přibližně polovinu svých proslovů, u Drahoše se tak dělo v 37 % případů. Při čtvrtečním duelu na České televizi publikum do debaty téměř nezasahovalo a kandidáti tak zdárně dopověděli dvě třetiny svých replik. Vyplývá to z analýzy Media Tenor.

Přerušování hostů v diskusi veřejnoprávního média nejčastěji obstarávala aktivně moderující Světlana Witowská, která se doptávala a dožadovala zpřesnění vyslovených faktů. „Rozdíl v intenzitě a způsobu moderace obou pořadů byl značný. Zatímco Karel Voříšek v pořadu ‚Česko hledá prezidenta‘ nechával diskusi plynout a inklinoval k moderaci ve smyslu předávání slova, Světlana Witowská si vzala slovo více než čtyřikrát častěji,“ vysvětluje ředitel Media Tenoru Pavel Herot.

Zdroj: Media Tenor

Zdroj: Media Tenor

V obou pořadech platilo, že hosté spíše dodržovali diskusní kázeň: Ve valné většině respektovali otázky kladené moderátorem či moderátorkou. Pouze v jednotkách případů si hosté skákali do řeči. Jako neukázněné jsou přitom klasifikovány případy, kdy se host dopouští vyhýbavé odpovědi, inklinuje k nežádané seberealizaci nebo přerušuje druhého diskutujícího či moderátora. „V diskusích s politiky běžně zaznamenáváme hodnoty nekázně kolem 30 % a více, výjimečné rekordní výkony přesahují i 75 %. Nízké hodnoty v rozsahu 10 až 21 % ukazují na respekt k protikandidátovi i k autoritě moderátora či moderátorky,“ dále doplňuje Pavel Herot.

-mav-