CME předpokládá prodej v Chorvatsku v řádu měsíců

pátek, 9. února 2018, 08:10 TV MediaGuru

Prodej aktivit skupiny CME v Chorvatsku a ve Slovinsku by měl být dokončen v horizontu měsíců.

Zpravodajské studio chorvatské Nova TV, foto: Nova TV

Zpravodajské studio chorvatské Nova TV, foto: Nova TV

Vedení společnosti Central European Media Enteprises (CME), majitele televize Nova, předpokládá, že prodej svých aktivit v Chorvatsku a Slovinsku dokončí v následujících měsících. V konferenčním hovoru pro investory to uvedl Michael Del Nin, jeden ze dvou generálních ředitelů CME.

„Získání souhlasu regulátora trvá déle, než jsme původně předpokládali, ale věříme, že prodej bude ukončen v příštích měsících,“ uvedl. Dodal, že CME stále plánuje využít této transakce ke splacení dluhu, což v kombinaci s uplatněním warrantů a s plánovanými příjmy z pokračujících aktivit CME v letošním roce má na konci 2018 přinést významné snížení zadlužení.

O případném prodeji dalších svých televizních aktivit se management v hovoru vůbec nezmínil. Naopak, v letošním roce očekává další růst ze svých pokračujících aktivit (Česko, Slovensko, Rumunsko, Bulharsko). V případě českých aktivit očekává CME v roce 2018 vetší růst než v roce 2017.

Celkové výnosy CME na českém trhu vzrostly loni o 3,5 %, příjmy z televizní reklamy se meziročně zvýšily o 3 % na 188,4 mil. USD (cca 4,4 mld. Kč). Rychleji rostly příjmy z poplatků získaných za distribuci kabelových a satelitních kanálů, a to o 12 % na 12,1 mil. USD (cca 294 mil. Kč).

Výnosy z televizní reklamy v Česku vzrostly díky vyšším průměrným cenám, které přispěly k lehkému poklesu prodaných GRP, přiblížila loňský vývoj na českém trhu CME. „Důsledně jsme uplatňovali náš přístup v obchodní politice a neuhnuli jsme ke slevám, abychom krátkodobě prodali víc,“ uvedl Christoph Mainusch, druhý z generálních ředitelů CME.

-mav-