CME dokončuje prodej televizí ve Slovinsku a Chorvatsku

čtvrtek, 12. dubna 2018, 20:20 TV MediaGuru

Majitel TV Nova podepsal novou smlouvu, obchod by mohl být dokončen do začátku letních prázdnin.

Foto: Nova TV

Foto: Nova TV

Společnost Central European Media Enterprises (CME), vlastník české televizní skupiny Nova, uzavřela na začátku tohoto týdne rozšířenou dohodu se společností Slovenia Broadband o prodeji svých televizních aktivit ve Slovinsku a v Chorvatsku.

Přestože dohoda byla původně uzavřená už loni v červenci, kvůli zamítavému stanovisku chorvatského regulačního úřadu nebyl obchod dokončen. Nově uzavřená smlouva stanovuje termín dokončení transakce do 30. června 2018.

Transakce už letos v březnu získala souhlas chorvatského regulačního úřadu. Stalo se tak poté, co na začátku letošního roku prodala skupina United Group, mateřská firma společnosti Slovenia Broadband, satelitní distribuční platformu Total TV. 

Na základě dohody prodává CME chorvatskou televizní stanici Nova TV a slovinskou Pop TV. Prodejní cena má představovat 230 mil. euro (262,5 mil. USD, tj. cca přes 6 mld. Kč).

Z pohledu výnosů je pro CME slovinský a chorvatský trh nejslabším v regionu střední a východní Evropy. Naopak k nejsilnějším se řadí český trh a Rumunsko. Po odchodu ze Slovinska a Chorvatska zůstává CME přítomná vedle Česka a Rumunska také na Slovensku a v Bulharsku.

Výnosy CME v jednotlivých zemích v roce 2017 a ve čtvrtém čtvrtletí 2017, zdroj: CME

Výnosy CME v jednotlivých zemích v roce 2017 a ve čtvrtém čtvrtletí 2017, zdroj: CME

-mav-