Křetínského CMI jedná ve Francii také o Marianne

čtvrtek, 19. dubna 2018, 14:35 Tisk MediaGuru

Ve společensko-politickém týdeníku by měla Czech Media Invest získat 91% podíl.

Francouzský týdeník Marianne

Francouzský týdeník Marianne

Společnost Czech Media Invest (CMI), kterou spoluvlastní a řídí miliardář Daniel Křetínský, jedná o koupi dalšího časopisu ve Francii. Firma poslala nabídku na převzetí 91procentní podílu ve společensko-politickém týdeníku Marianne. Očekává se, že transakce by mohla být podepsána v nadcházejících týdnech. Informace francouzské strany, například deníku Le Monde, na dotaz ČTK potvrdil člen představenstva CMI Daniel Častvaj.

Plánovaná transakce nesouvisí se středečním oznámením společnosti, že jedná se skupinou Lagardére Group o koupi francouzských časopisů, včetně Elle a s ní spojených produktů. V případě časopisu Marianne CMI vyjednává s majoritním vlastníkem, kterým je generální ředitel časopisu Yves de Chaisemartin. Ten by měl po dohodě ve své funkci zůstat.

Magazín pro ženy Marianne, který vychází na českém trhu, není ekvivalentem francouzského společensko-politického týdeníku Marianne. Pohybují se v jiných segmentech, koncept ženského časopisu Marianne vznikl v českém prostředí. 

Náklad týdeníku Marianne činil v loňském roce podle dostupných informací v průměru přes 143.000 výtisků, průměrný měsíční počet návštěv webu a digitálních verzí činil šest milionů návštěvníků. Web časopisu má být taktéž součástí plánované transakce.

Francouzský tisk už po středečním oznámení, které se týkalo časopisů včetně Elle podotýkal, že časopisy kupuje neznámý český miliardář, který figuroval v takzvaných Panamských dokumentech (Panama Papers). Všímá si také propojení některých českých tiskovin s dalším zdejším miliardářem, premiérem v demisi Andrejem Babišem.

-čtk-, -mav-