Česká televize spustila všechny vysílače pro DVB-T2

pátek, 4. května 2018, 16:50 TV MediaGuru

Přechodová síť pro DVB-T2, ve které jsou umístěny stanice ČT, pokrývá 99,6 procent českého území.

Foto: Česká televize

Foto: Česká televize

Česka televize spustila veškeré vysílače pro příjem DVB-T2 o šest dní dříve, než původně plánovala. Nová síť od pátku 4. května pokrývá 99,6 % území Česka. Díky spuštění nové Přechodové sítě 11 mohou diváci, přijímající zemské vysílání, naladit kompletní programovou nabídku České televize ve vysokém rozlišení (HD).

Pro diváky, kteří zatím nemohou sledovat terestrické vysílání ve standardu DVB-T2, a přijímají signál v dosavadním standardu DVB-T, přesunula ČT všech svých šest programů do stávajícího multiplexu 1. Částečně ale snížila rychlost a rozsah doplňkových služeb, aby se k programům stanic ČT dostali všichni diváci. Pokud by tuto změnu ČT neudělala, diváci ČT sport by už tento kanál ve stávajícím standardu DVB-T nenaladili.  

Přechod na nový vysílací standard zahájila Česká televize 29. března na základě usnesení vlády, evropských orgánů a mezinárodních dohod. Na nový standard vysílání se celé Česko musí kompletně přesunout v červnu roku 2020.

Pozemní digitální vysílání v současnosti využívá kolem 60 procent domácností. Televizní přijímač nebo set top box pro DVB-T2 nyní vlastní zhruba pětina domácností. V současnosti je na trhu 1500 certifikovaných televizí a set top boxů, které DVB-T2 podporují.

Podle výzkumu Nielsen Admosphere, který byl zveřejněn na konferenci TVCON v předminulém týdnu, je v tuto chvíli na příjem DVB-T2 připraveno 7 % domácností (31 % uvedlo, že připraveno není, 17 % neví, 39 % nepoužívá terestrický příjem a 5 % nevlastní televizor).

-mav-