Český rozhlas upevnil pozici vlastníka s nejvyšším podílem

pátek, 4. května 2018, 13:35 Rádio MediaGuru

V podílu na poslechovosti si stanice Českého rozhlasu polepšily a mírně odskočily své konkurenci.

Foto: Český rozhlas

Foto: Český rozhlas

Díky vylepšené poslechovosti svých stanic zvýšil Český rozhlas svůj podíl na rozhlasovém trhu na 23,5 % a potvrdil pozici nejsilnějšího vlastníka podle podílu na trhu. Podařilo se mu i mírně svůj odstup navýšit. Ukazují to data Radio projektu za poslední kvartál 2017 a první kvartál 2018. Druhý nejvyšší podíl na rozhlasovém trhu nadále udržují komerční vlastníci Media Bohemia a Lagardere Active ČR (dokud nebude uzavřena transakce s Czech Media Invest, uvádíme Lagardere jako stávajícího vlastníka)

Podíl vlastníků na rozhlasovém trhu

Radio projekt, 4Q/2017+1Q/2018, SKMO, Median, Stem/Mark

Z pohledu počtu posluchačů je ale nejsilnější Lagardere Active ČR (1,66 mil. posluchačů denně) před Českým rozhlasem (1,59 mil.) a skupinou Media Bohemia (1,48 mil.). Přes milion posluchačů denně mají ještě stanice společnosti Agrofert (Impuls, Český Impuls, Rock Zone 105,9), stanice skupiny Radio United Broadcasting dosahují průměrné denní poslechovosti 845 tisíc posluchačů.

Do obchodování rádiové reklamy se výsledky poslechovosti promítají následovně. Nejsilnější uskupení Radiohouse (Media Bohemia a Lagardere) osloví svými stanicemi 3,35 mil. posluchačů denně. Media Club, které vedle rádií skupiny Prima zastupuje i stanice Agrofertu, dosáhne podle nových dat na 1,83 mil. posluchačů denně a Český rozhlas na už zmíněných 1,59 mil. posluchačů denně.

Vývoj rozhlasových obchodních sítí, 2006-2018, zdroj: Radio projekt, SKMO, Median, Stem/Mark

Vývoj rozhlasových obchodních sítí, 2006-2018, zdroj: Radio projekt, SKMO, Median, Stem/Mark

-mav-