Digimedia: Placené televize v DVB-T2 jsou i v rukou operátorů

středa, 6. června 2018, 12:10 TV MediaGuru

Finální podoba modelu volně šířených, ale i placených stanic v digitálním vysílání DVB-T2 je stále nejasná.

Digimedia 2018, foto: MediaGuru.cz

Digimedia 2018, foto: MediaGuru.cz

Ve finálních sítích terestrického vysílání DVB-T2, které by měly vysílat od června 2020, se velmi pravděpodobně objeví také placené TV kanály. Jak ale bude vypadat finální podoba nabídky, je zatím předčasné mluvit. Může o tom rozhodnout i postoj operátorů než samotných provozovatelů televizního vysílání, zaznělo na letošním ročníku konference Digimedia.

Otázka o zpoplatnění televizních kanálů v terestrickém vysílání, které jsou teď zdarma, směřovala hlavně na komerční televizní provozovatele. Česká televize i ústy generálního ředitele Petra Dvořáka na konferenci potvrdila, že televizní vysílání zpoplatňovat nebude. „Naše programy budeme vždy poskytovat našim divákům zdarma. Vzhledem k tomu, že jsme financováni z veřejných zdrojů, tak nám nepřipadá fér, abychom dále zpoplatňovali,“ řekl posluchačům.

Komerční televize se budou řídit takovým řešením, které pro ně bude ekonomicky výhodné. Vyloučena není možnost hybridních řešení – nabídek, kombinujících šíření kanálů bezplatně, ale i placeně. Míč je ale podle jejich názoru spíš na straně operátorů.

„Pokud bude řešení ekonomicky zajímavé, tak může přinést i placené kanály. Platformu ale provozuje operátor. Pro operátory se z mého pohledu otvírá nový trh, a to nejen novými multiplexy, ale vznikají i placené platformy v terestrice. Když za mnou přijde operátor s ekonomickou nabídkou, zvážím ji,“ řekl generální ředitel FTV Prima Marek Singer.

Technický ředitel Novy Josef Uher se rovněž domnívá, že finální podoba nabídky v DVB-T2 záleží na operátorech. Vzhledem k tomu, že Nova už v současnosti provozuje některé své stanice jako placené (Nova Sport 1, Nova Sport 2), chce placené televize dál rozvíjet. „Placené kanály bychom rádi měli i v terestrice, pokud se takový model nabídne,“ uvedl.

Zástupci Novy i Primy zároveň potvrdili, že své kanály v HD kvalitě nebudou v DVB-T2 šířit volně, ale kódovaně (tj. za poplatek).

Za možnou inspiraci označil Marek Singer rakouský model, který na Digimedii prezentoval Walter Zinggl, výkonný ředitel společnosti IP Austria. Tamní vysílatelé se dohodli na zakódování HD verzí televizních stanic, zatímco SD verze vybraných stanic jsou k dispozici volně (ale s nižším datovým tokem). Zakódované HD programy mohou přijímat pouze ti diváci, kteří prokáží, že platí koncesionářský poplatek veřejnoprávní ORF. Na rakouského koncesionáře zaregistrované zařízení umožňuje přijímat programy ve dvou balíčcích. První balíček je bezplatný a obsahuje všechny programy ORF ve vysokém rozlišení a k tomu stanice ATV1HD, ATV2HD, ServusTVHD, 3satHD a PULS4. Kompletní programová nabídka simpliTV včetně německých programů (SD i HD) je k dispozici pro abonenty za měsíční poplatek 11 euro.

Generální ředitel společnosti České Radiokomunikace Martin Gebauer poukázal na to, že zpoplatnění obsahu je třeba vnímat i v širším kontextu, placený obsah nemá podle jeho slov takový dosah v populaci. „Je otázka, jaká bude poptávka po placených kanálech, a který operátor si vezme na triko to, že zamkne kanály. Lidé volí tím, na co se dívají. Přes padesát procent domácností platit nechce. Problém není v tom, zda terestrika placená, nebo ne, ale to, jestli diváci jsou ochotni za programy zaplatit,“ uvedl.

-mav-