Na poslední Sexistické prasátečko upozorní malby

středa, 20. června 2018, 14:45 Aktuality, Reklama MediaGuru

Malby ve veřejném prostředí chtějí upozornit na to, jaký dopad může mít sexistická reklama.

Malbami ve veřejném prostoru chce Nesehnutí upozornit na dopad sexistické reklamy, foto: MediaGuru.cz.

Malbami ve veřejném prostoru chce Nesehnutí upozornit na dopad sexistické reklamy, foto: MediaGuru.cz.

Nezisková organizace Nesehnutí spustila desátý a poslední ročník anticeny Sexistické prasátečko. Zároveň spouští kampaň, v níž chce prostřednictvím maleb ve veřejném prostoru upozornit na to, jaký dopad může mít sexistická reklama a sexismus na každodenní život. 

Malby, které vytvořila výtvarnice a sprejerka Daniela Horáčková ze studia Butterflies & Hurricanes, pracují s postavou holčičky Viktorky, jež se ptá svých rodičů na různé stereotypy. První je umístěna v pražském Karlíně u Café Shadow. Další budou vznikat v průběhu posledního ročníku na různých místech v Praze i Brně. Celkem by jich mělo být deset. 

„Chceme upozornit na to, že se sexismem se setkáváme všichni každý den, a to nejenom v reklamě. A že sexismus má na nás dopad – na to, jak se ve veřejném prostoru cítíme a co můžeme v životě dělat. Holčička Viktorka v našich malbách se proto ptá na věci, které zná z reklam, ale i z běžného života,“ vysvětluje za Nesehnutí Kristýna Pešáková. Na dalších malbách bude Viktorka mluvit o emocích, kráse, sportu i vzdělání.

Vznik první malby Daniely Kolářové v interiéru

Kromě toho plánuje Nesehnutí také více pracovat se svým novým webem, kde bude publikovat delší texty s nejčastějšími motivy sexistické reklamy. Prvním zveřejněným tématem je spojení sexistické reklamy a násilí, respektive jeho zlehčování.

Reklamy, které znevýhodňují ženy a muže na základě pohlaví, může nominovat každý prostřednictvím online formuláře. Nominace se budou sbírat do 30. září 2018, poté si v hlasování vybere nejvíce sexistickou reklamu veřejnost i odborná porota.

Výsledky loňského ročníku anticeny Sexistické prasátečko si můžete prohlédnout zde. 

-stk-