Praha neprodlouží s JCDecaux smlouvu na zastávky MHD

středa, 20. června 2018, 08:10 Outdoor MediaGuru

Od roku 2021 by měla přístřešky pro MHD provozovat firma, která vzejde z výběrového řízení.

Praha neprodlouží smlouvu s firmou JCDecaux, která nyní vlastní a provozuje většinu přístřešků pro MHD. Začne hledat jinou společnost, která přístřešky nakoupí a bude je provozovat od roku 2021, kdy JCDecaux skončí smlouva. Nové firmě poplynou příjmy z reklamy. Magistrátu by podle navržených podmínek měla platit zhruba 30 milionů ročně. JCDecaux platí deset milionů, ovšem za méně než polovinu přístřešků. Novou firmu město vybere v koncesním řízení, které má začít co nejdříve. 

JCDecaux nyní v Praze vlastní a provozuje zhruba 900 přístřešků na zastávkách MHD, z toho 300 z nich je bez reklamní plochy. Další má dopravní podnik. Nová firma by je měla od roku 2021 vlastnit všechny s tím, že 585 reklamních ploch by bylo vyhrazeno pro potřeby magistrátu. Příjmy z reklamy ze zbytku by šly soukromníkovi. Na oplátku by Praze podle návrhu platil 30 milionů korun ročně, což by znamenalo za 20 let příjem do městské pokladny ve výši 726 milionů korun.

Tuto variantu magistrátní odbor vyhodnotil jako nejvýhodnější z pěti možností, které navrhla zpracovaná analýza. Tři z nich počítaly s tím, že přístřešky pořídí město. Při nulovém počtu reklamních ploch by do nich magistrát musel za 20 let vložit 1,6 miliardy korun. Pokud by město na 2565 plochách provozovalo reklamu a 585 využívalo pro vlastní potřeby, příjmy by zcela pokryly náklady na pořízení přístřešků i jejich údržbu.

JCDecaux považuje rozhodnutí magistrátu za účelové. „Veškeré podklady pro radu připravené magistrátním úředníkem panem Matesem jsou zjevně ušity na míru jediné společnosti, a to konkrétně skupině BigBoard. Praha dle svého vyjádření do výběrového řízení s účastí JCDecaux ani nepočítá," sdělil ČTK generální ředitel JCDecaux Pavel Slabý.

-čtk-