Ipsos přebírá část GfK v 25 zemích, včetně Česka

úterý, 31. července 2018, 07:30 Výzkum MediaGuru

Ipsos se dohodl s GfK na převzetí čtyř divizí na 25 trzích světa.

Výzkumná agentura Ipsos se dohodla na převzetí čtyř divizí svého konkurenta GfK na 25 trzích světa, včetně České republiky. Konkrétně se jedná o divize Customer Experience, Experience Innovation, Health a Public Affairs. Hodnota akvizice činí 105 milionů eur. 

„Společně posílíme nejen naše schopnosti ve čtyřech klíčových oblastech našeho podnikání, ale i naši pozici na poli výzkumu trhu,“ komentoval dohodu Didier Truchot, globální šéf Ipsosu. 

Změna se bude týkat celkem tisícovky zaměstnanců v Argentině, Austrálii, Belgii, Brazílii, Chile, Číně, České republice, Indii, Itálii, Japonsku, Maďarsku, Mexiku, Německu, Nizozemí, Peru, Polsku, Rakousku, Rumunsku, Rusku, Singapuru, Švédsku, Švýcarsku, Turecku, USA a ve Velké Británii. Odhad obratu získaných divizí je pro letošní rok více než 200 milionů eur, přičemž evropský region by se na něm měl podílet 55 %. 

Šéf GfK Peter Feld k dohodě s Ipsosem dodal, že odprodej divizí je dalším krokem v transformaci jeho agentury v poskytovatele datově analytických služeb s jasným zaměřením na zákazníka na klíčových trzích.

Na tuzemském trhu stojí Ipsos se svým loňským obratem v rozsahu 460 až 480 mil. korun v čele žebříčku českých výzkumných agentur. GfK se podle šetření oborového sdružení SIMAR umístila na čtvrtém místě. Její obrat se pohyboval v rozmezí 300 až 320 milionů korun. 

-stk-