Nový deník odhalil jméno, jdou do něj Moláček, Zelenka či Tvrdoň

čtvrtek, 19. července 2018, 09:15 Tisk, Internet & Mobil MediaGuru

Předběžný start Nového deníku je v digitální verzi naplánován na konec října 2018.

Logo Nového deníku

Logo Nového deníku

Připravovaný nový deník, který vzniká s podporou slovenského Denníku N a několika investorů (Jaroslav a Silke Horákovi, Martin Vohánka, Libor Winkler), odhalil svůj název. V českém prostředí bude vycházet pod názvem Nový deník. Vydavatelství vybíralo ze dvou možných názvů.

„Proč nakonec vyhrál tento název, je vlastně docela jednoduché. Skutečně totiž půjde o nový typ deníku. Zatímco klasické tištěné deníky stále ještě žijí v doznívajících starých časech, kdy věnují nejvíce péče a pozornosti své tištěné verzi, pro nás bude jednoznačně na prvním místě digitální část, ta tištěná z ní bude jen odvozená," zdůvodnil ředitel vydavatelské společnosti Ján Simkanič.

Vydavatel Nového deníku zároveň uvedl, že digitální verzi by chtěl spustit letos na konci října, tištěnou pravděpodobně v lednu 2019.  V průběhu září také spustí crowdfunding, v němž bude možné Nový deník předplatit. Tištěná verze má být o něco dražší než digitální.

Z informací dále vyplynulo, že redakce Nového deníku má čítat asi čtyřicet lidí. Jména některých z nich už vydavatelství představilo. Jsou mezi nimi například Jan Moláček, Jakub Zelenka, Lukáš Prchal či Jan Tvrdoň (viz box). 

Nový deník chce svůj model postavit především na předplatném. Většina obsahu tak bude dostupná jen pro předplatitele. Od slovenského Denníku N přejme také koncept rychlého zpravodajství „Minuta po minutě", který by měl být dostupný volně.

O záměrech a cílech Nového deníku jsme v červnu mluvili s ředitelem Jánem Simkaničem a šéfredaktorem Pavlem Tomáškem. Rozhovor můžete číst zde: Nový deník chce být atomovým kufříkem veřejnosti.

Redakce Nového deníku

Pavel Tomášek, šéfredaktor

Patřil ke skupině novinářů, která v roce 2005 zakládala Aktuálně.cz jako ve své době unikátní experiment s původním zpravodajstvím na českém internetu. Šest let vedl Aktuálně.cz jako šéfredaktor a dovedl ho k nejvyšší čtenosti v historii a pěti Novinářským cenám za nejlepší online žurnalistiku, komentáře a rozhovor. 

Jan Moláček

Působil jako investigativní reportér v pořadu Reportéři ČT a Na vlastní oči v TV Nova. Získal Novinářskou cenu pro rok 2016 v kategorii nejlepší komentář, a to za texty psané pro Aktuálně.cz. Pracoval jako stálý zpravodaj České televize v Berlíně, Vídni a Moskvě. 

Jakub Zelenka

Je dvojnásobným držitelem Novinářské ceny za nejlepší online žurnalistiku. V letošním roce ji získal s kolegy za webový speciál o dezinformacích publikovaný na Aktuálně.cz, loni byl oceněn za speciál Češi v zajetí sociálních bublin na Lidovky.cz. Český literární fond mu letos udělil Novinářskou křepelku, cenu pro novináře do 33 let za mimořádný žurnalistický počin.

Lukáš Prchal

Společně s kolegy z Aktuálně.cz obdržel letos Novinářskou cenu za nejlepší online žurnalistiku, a to za práci na speciálu o dezinformacích. V loňském roce dostal od Českého literárního fondu Novinářskou křepelku, ocenění pro nejlepší novináře do 33 let.

Jan Tvrdoň

Dosud působil jako vedoucí projektu Demagog.cz, který se stal klíčovým referenčním místem pro ověřování faktických výroků české politické elity a manipulací ve veřejném prostoru. Projekt pod jeho vedením získal Novinářskou cenu za inovativní občanskou online žurnalistiku.

Ivan Adamovič

Dříve byl vedoucím oddělení kultury v Hospodářských novinách a v Pražském deníku. Dále byl šéfredaktorem několika dalších časopiseckých titulů. Je autorem slovníku spisovatelů, filmové encyklopedie i výtvarných výstav.

Kirill Ščeblykin

Pracoval jako šéfredaktor Student Times. Pro tento web pořídil s kolegou Filipem Zajíčkem interview s Andrejem Babišem, které bylo loni v Novinářské ceně vybráno jako nejlepší rozhovor roku. 

Lukáš Werner

V posledních letech pracoval jako editor domácí rubriky Aktuálně.cz a následně vedl domácí zpravodajství celého newsroomu Economie. 

Michael Švec

Do Nového deníku přechází z pozice editora domácího zpravodajství Aktuálně.cz. Editorsky připravoval webový speciál o dezinformacích, který letos získal Novinářskou cenu. Dříve pracoval jako zahraniční reportér deníku Právo.

Další jména budou zveřejňována postupně.

-mav-