V Česku vzniká nový deník inspirovaný Denníkem N

úterý, 26. června 2018, 10:00 Internet & Mobil, Tisk MediaGuru

Primárně by se měl rozvíjet v onlinu a stavět na předplatném, plánuje ale i tištěnou verzi.

Denník N, foto: Denník N

Denník N, foto: Denník N

Na podzim odstartuje nový český deník založený na placeném obsahu. Vznikne na zkušenostech a systému slovenského Denníku N za investiční podpory osobností, které od začátku podporují Nadační fond nezávislé žurnalistiky.

Nový deník bude mít primárně digitální podobu, jako doplněk by měla být k dispozici i tištěná verze. Obsahově má být založen primárně na dlouhých placených textech a rychlém stručném zpravodajství. Má jít „o ideologicky nepředpojatou platformu přinášející ověřené informace a souvislosti nezbytné pro otevřenou diskusi, kritické myšlení a odpovědné občanské rozhodování," uvedli autoři projektu v oficiálním prohlášení.

Seznam investorů se má dále rozšiřovat, ale mezi již potvrzenými jsou Jaroslav a Silke Horákovi, majitelé Albatros Media, Martin Vohánka, filantrop a podnikatel a Libor Winkler, taktéž podnikatel a filantrop, kteří podporují Nadační fond nezávislé žurnalistiky. Samotný fond zvažuje formu finanční podpory tohoto projektu.

Ředitelem nového vydavatelství se stane Ján Simkanič, dosavadní výkonný ředitel vydavatelství Internet Info a bývalý dlouholetý předseda Sdružení pro internetový rozvoj. Šéfredaktorem deníku bude Pavel Tomášek, bývalý šéfredaktor zpravodajského serveru Aktuálně.cz.

Obchodní model má stát primárně na placeném digitálním obsahu, což je v českém mediálním prostředí stále ještě ojedinělé. Hlavním obchodním cílem projektu je, aby se po několika letech stal díky předplatnému plně finančně soběstačným.

Inspiruje se systémem předplatného slovenského Denníku N. Denník N vychází na Slovensku od ledna 2015. Založili ho bývalí novináři deníku Sme, kteří redakci opustili na protest proti tomu, že se ve vydavateli těchto celostátních novin angažuje finanční skupina Penta. Počáteční investici poskytli Denníku N investoři spojení se společností Eset. Po třech letech existence se deník podle údajů, které zveřejnil, dostal do zisku. Zisk před odpisy, úroky a zdaněním EBITDA představoval loni 20 tisíc euro (cca 0,5 mil. Kč). Počet předplatitelů má představovat 350 tisíc.

Více o cílech a zamýšleném směřování nového deníku se můžete dočíst v rozhovoru s Jánem Simkaničem a Pavlem Tomáškem.

-mav-