Soud vyhověl TV Nova a Markíza ve sporu se Skylinkem

pátek, 20. července 2018, 13:30 Aktuality, TV MediaGuru

Po televizi Prima vyhověl soud i žádosti skupiny Nova na vydání předběžného opatření týkající se šíření stanic na Slovensku.

Logo TV Nova

Logo TV Nova

TV Nova a TV Markíza uspěly s návrhy na vydání předběžných opatření proti společnosti M7 Group, která na českém a slovenském trhu provozuje satelitní platformu Skylink. Městský soud v Praze vydal předběžná opatření ve věci neoprávněného šíření volně šířených stanic TV Nova na Slovensku a volně šířených stanic TV Markíza v Česku.

Podle vydaných předběžných opatření je společnost M7 Group povinna zablokovat přístup k televizním programům TV Nova u dekódovacích karet umožňujících uživatelům přístup k obsahovým službám platformy Skylink na Slovensku. M7 Group současně nesmí na Slovensku nabízet a prodávat dekódovací karty umožňující přístup k volně šířeným stanicím skupiny TV Nova.

Obdobně zní další předběžné opatření, které společnosti M7 Group ukládá povinnost zablokovat přístup k televizním programům TV Markíza u dekódovacích karet pro Českou republiku. M7 Group současně nesmí v České republice nabízet a prodávat dekódovací karty umožňující přístup k volně šířeným stanicím skupiny TV Markíza

„Jednání Skylinku je naprosto překvapující, neboť máme uzavřeny platné smlouvy, které omezují distribuci volně šířených stanic TV Nova na Českou republiku a stanic TV Markíza na Slovensko, jak bylo dohodnuto rovněž s řadou dalších distributorů před dvěma roky,“ uvedl Štěpán Peichl, ředitel právní sekce TV Nova.

M7 Group ústy svého mluvčího Marka Němce sdělila, že neporušuje žádné zákony ani sjednané smlouvy. 

Skylink před nedávnem sloučil své oddělené regionální služby na jednu dekódovací kartu. Tím umožnil slovenským divákům sledovat stanice vysílající v Česku a obráceně. Operátor vychází z toho, že v rámci legislativních opatření Evropské unie (EU) je možné si uvnitř EU volně pořídit nabídku jakéhokoliv operátora dle vlastního výběru. 

Městský soud v Praze už v červnu vyhověl návrhu FTV Prima na vydání předběžného opatření proti společnosti M7 Group ve stejné věci – tedy ve věci šíření českých televizních programů skupiny Prima na území Slovenska.

-mav-