Soud: Skylink má zamezit šíření stanic Primy na Slovensku

pátek, 22. června 2018, 15:40 TV , Aktualizováno MediaGuru

Městský soud v Praze vydal předběžné opatření ve věci šíření televizních stanic operátorem Skylink na Slovensku.

Foto: MediaGuru.cz

Foto: MediaGuru.cz

Městský soud v Praze vyhověl návrhu FTV Prima na vydání předběžného opatření proti společnosti M7 Group, provozovateli platformy Skylink, ve věci šíření českých televizních programů na území Slovenska. Soud společnosti M7 Group nařídil, aby u dekódovacích karet, které umožňují přístup k obsahovým službám slovenského produktu Skylink, zablokovala přístup k televizním programům Prima, Prima Cool, Prima Love, Prima Zoom, Prima Max a Prima Krimi. Informovala o tom televize Prima.

M7 Group je údajně u výše uvedených programů povinna zdržet se na Slovensku nabízení a prodeje dekódovacích karet, které umožňují uživatelům jejich příjem mimo ČR.

„Uvítali jsme, že soud akceptoval náš návrh na předběžné opatření ve věci dekódovacích karet služby Skylink. Operátoři by neměli jednat v rozporu se smlouvou a distribuovat naše programy mimo území České republiky, a vystavovat nás tak nebezpečí postihu ze strany globálních poskytovatelů autorských práv u zahraničních pořadů,“ sdělila Gabriela Semová, vedoucí korporátní a interní komunikace FTV Prima.

M7 Group podle mluvčího Marka Němce neporušuje žádné zákony ani sjednané smlouvy. „Rozhodnutí soudu o předběžném opatření budeme komentovat poté, co nám bude doručeno oficiální cestou, což se zatím nestalo," uvedl.

Slovenští diváci mohou nabídku Primy sledovat na stanici Prima Plus, kterou Prima spouštěla právě za účelem jejího vysílání na slovenském území. 

Skylink před nedávnem sloučil své oddělené regionální služby na jednu dekódovací kartu. Tím umožnil slovenským divákům sledovat stanice vysílající v Česku a obráceně. Operátor vychází z toho, že v rámci legislativních opatření Evropské unie (EU) je možné si uvnitř EU volně pořídit nabídku jakéhokoliv operátora dle vlastního výběru.

Technickou novinkou Skylinku se cítí poškozena také skupina Nova. Ta se rovněž rozhodla řešit situaci právní cestou. Chce zamezit tomu, aby Skylink na Slovensku šířil její volně dostupné stanice Nova, Nova Cinema, Nova 2, Nova Action a Nova Gold. Výsledek právních kroků není ale v tomto případě zatím znám. Nova ale očekává, že i v případě stanic její skupiny rozhodne soud stejně. 

„Vítáme rozhodnutí soudu, které potvrzuje naše právní stanovisko. Očekáváme, že Skylink okamžitě zastaví i neoprávněné šíření všech stanic TV Nova na Slovensku a TV Markíza v České republice. Vyhrazujeme si právo podniknout právní kroky, abychom zamezili dalšímu neoprávněnému šíření stanic společnosti CME na Slovensku a v České republice,“ uvedla mluvčí TV Nova Jana Ondrejechová.

Nova a Prima v uplynulých letech vedly dlouhá jednání o stažení svých kanálů z nabídky slovenských operátorů. Argumentovaly tím, že slovenským operátorům neudělily k šíření stanic souhlas. Jako řešení spustily na Slovensku stanice Nova International a Prima Plus (v Česku začaly vysílat Markíza International a Joj Family).

-mav-

Aktualizováno v pondělí 25. června 2018 o vyjádření televize Nova.