Výběr ze zahraničí: BBC a Channel Four chtějí UKTV

čtvrtek, 5. července 2018, 07:00 Aktuality, TV MediaGuru

Přinášíme výběr aktualit z audiovizuálních zahraničních médií.

Britská BBC a Channel Four připravují podle internetového portálu C21 dohodu, na jejímž základě by společně převzaly plnou kontrolu nad multitelevizním operátorem UKTV. Ten provozuje 10 FTA (Free to Air tedy volně přístupných) i placených sítí televizních kanálů a k tomu sVOD – video na vyžádání. UKTV je společnost, která průběžně navyšuje svůj zisk (ten činil v roce 2017 91 milionů liber) a její obliba stále roste. BBC Studios již v UKTV drží 50% podíl, ale k tomu aby odkoupila zbývající polovinu, která je v držení Discovery Communications, nemá dostatek prostředků. BBC v této záležitosti postupně zvažovala společný postup s ITV a se Sky, ale nakonec se měla rozhodnout pro Channel Four.

FremantleMedia, vlastník německé mediální skupiny UFA, připravuje nejen její rebranding, ale i významné rozšíření digitální jednotky UFA Lab. Ta se zaměřuje na originální obsah, a to i pro technologie virtuální reality a je velmi aktivní na sociálních sítích. Mimo jiné produkuje vysoce oceňovanou vyšetřovací show Jäger & Sammler a online obsahovou síť na na Facebooku a YouTube, která přitahuje stovky tisíc diváků. Rovněž vytváří YouTube kanály pro významné značky, např. pro Johnson & Johnson. UFA Lab, která je aktivní od roku 2009, změní v této souvislosti svůj název na UFA X.

Irská TV3, která je přebírána společností Virgin Media se přejmenuje na Virgin Media Television. Její tři televizní kanály TV3, 3e a be3 se přejmenují na Virgin Media 1, Virgin Media 2 a Virgin Media 3. sVOD platforma se bude nově nazývat Virgin Media Player. Rebranding vstoupí v platnost 30. srpna tohoto roku a při této příležitosti bude uveden na trh nový sportovní kanál, Virgin Media Sport.

Americká kabelová televize History nebude nadále vysílat vojenskou sérii Šest,kterou  pro ni produkovaly A + E Studios a televizní odnož společnosti Weinstein. Série byla ukončena po dvou letech. Jejím tvůrcem byl William Broyles (Vlajky našich otců) se synem Davidem.  Série sleduje členy týmu Six SEAL během jejich mise, která má za cíl s cílem odstranit vůdce Talibanu v Afghánistánu. Série byla inspirována skutečnými úkoly útvaru SEAL Team Six, americké jednotky speciálních sil, která je  známa díky dopadení a zabití Usámy bin Ládina. Společnost A + E Studios následně prodala Šest dalším televizním společnostem, mimo jiné Artes ve Španělsku, Starz Play na Středním východě a RTL2 v Německu. Amazon nabízel Šest ve své sVOD službě Prime, ale pouze v některých zemích. Důvod ukončení vysílání nebyl specifikován.

Viacom International Media Networks (VIMN) byla úspěšná v prodeji svých formátů jak ve Skandinávii a Kanadě, tak v Rusku. Do Ruska se jí podařilo prodat svůj hit Šestnáct a těhotná. Série bude mít deset dílů a nabídne ji televizní kanál U. Severské televize (konkrétně v Norsku a v Dánsku) nakoupily formát EX na pláži. Uvedou celkem 24 šedesátiminutových dílů, které vyrobí společnost Endemol Shine Productions. Kanadský frankofonní kanál VIMN zase uvede devět třicetiminutových dílů Roast Battle (Bitva pečínek), kterou bude produkovat společnost ComediHa, známý výrobce pořadů se skrytou kamerou.

Nevyhovující francouzské regulační předpisy jsou příčinou zhroucení sVOD služby CanalPlay a do budoucna znemožní uplatnění francouzských programů v nabídce sVOD služeb nejen v domácím, ale i v mezinárodním měřítku. Je proto třeba je radikálně změnit. To alespoň tvrdí Maxime Saada, generální ředitel společnosti Canal +. Ten v minulých dnech obvinil v příslušném senátním výboru francouzského regulátora z toho, že může za katastrofální pokles počtu předplatitelů služby SVOD CanalPlay. S ohledem na omezení z jeho strany totiž nemohla služba exkluzivně uvádět vybrané seriály, což následně vedlo k poklesu předplatitelů z 800 000 na 200 000. Omezení bylo sice již zrušeno, avšak až ve chvíli, kdy už bylo příliš pozdě. „V době, kdy ve Francii začaly expandovat sVOD služby Netflixu a Amazonu domácí služba CanalPlay, nemohla využívat svou distribuční exkluzivitu… Netflix přitom příslušná omezení uložená CanalPlay dodržovat nemusel," konstatoval Saada a uvedl, že zmíněná regulační omezení systematicky omezují Canal + a prospívají mezinárodním konkurentům.

Africké televizní a OTT trhy porostou, a to i přes náročné podmínky ve velké části regionu. Konstatuje to studie IHS Markit. Jen v subsaharské Africe stoupal mezi lety 2010 a 2017 počet domácností vybavených televizory a využívajících OTT služby složeným ročním tempem 3,6%. Podle studie se HDP na osobu v subsaharské Africe zvýšil o 19,1%, zatímco disponibilní příjem na obyvatele vzrostl během stejného sedmiletého období o 25,5%. Spotřebitelské výdaje na zboží a služby, což je klíčový faktor růstu placené televize, se ve stejném období zvýšily o 20,3%. To, že neexistuje přímá korelace mezi příjmy a výdaji na zboží a služby má příčinu v tom, že současně rostly i cenově dostupné digitální pozemské televizní služby. Největší potenciál má ovšem Jižní Afrika. Zde se počet televizních domácností využívajících placené služby mezi lety 2010 až 2017 zdvojnásobil, a to z 3,6 milionu v roce 2010 na 7,1 milionu v roce 2017. Jihoafrický trh s prémiovým videem zůstává nadále ovládán firmou MultiChoice, jejíž platforma DStv ovládá více než 93% trhu z hlediska účastníků i výnosů. Afrika tak naznačuje velké možnosti růstu, i přes řadu negativních faktorů, jako jsou nedostatečná infrastruktura, vysoké náklady na zpřístupnění služeb, volatilita měn, roztříštěné trhy a regulační omezení.

Brexit nebrexit - výzkum Evropské audiovizuální observatoře ukazuje, jak důležitá je Velká Británie pro celoevropské mediální podnikání. Výsledná zpráva uvádí, že Velká Británie představuje něco málo přes pětinu evropského televizního trhu a že 1203 televizních kanálů z celkového počtu 3 005, které vysílají v evropské osmadvacítce sídlí právě v Británii. Zpráva navíc zjistila, že Spojené království je po Francii druhým největším vývozcem filmových titulů do dalších členských zemí EU, a to jak pro promítání v kinech, tak pro vysílání v televizi. Zpráva Evropské audiovizuální observatoře rovněž konstatuje, že trh Velké Británie je v průměru o něco dynamičtější než obdobný trh EU jako celku, a to díky stabilní výkonnosti sektoru placené televize. V něm dominují společnosti Sky a BT Sport. Spojené království je dále zdaleka nejvíce rozvinutým trhem EU pro služby na vyžádání (sVOD) a je také sídlem hned tří z deseti nejlepších mediálních skupin evropské osmadvacítky - konkrétně Sky, BBC a ITV. Sídlí v ní i evropské dceřiné společnosti hlavních amerických mediálních skupin. Spojené království je na čtvrtém místě, pokud jde o počet vyrobených hodin uměleckých filmů se silným exportním potenciálem a sehrává klíčovou roli v evropském filmovém sektoru. Produkuje 16% všech filmů vzniklých v evropské osmadvacítce, s výjimkou titulů, které jsou plně financovány americkými velkými společnostmi prostřednictvím jejich britských dcer a vede v počtu titulů využívaných v evropských sVOD službách.

-mk-