YouTube přitvrdí ve vymáhání autorských práv

neděle, 15. července 2018, 09:15 Internet & Mobil MediaGuru

Převzít cizí video a nahrát ho na vlastní účet má být na YouTube obtížnější. Portál spouští nový nástroj k boji proti této praxi.

Foto: MediaGuru.cz

Foto: MediaGuru.cz

Porušování autorských práv patří mezi problémy, které trápí řadu úspěšných tvůrců videí. Relativně běžnou praxí je, že poutavá videa si z „originálních“ youtubových účtů stáhne někdo jiný a nahraje je na ten svůj. Motivace je zřejmá - zajistit si sledovanost, a tedy i provize ze zhlédnuté reklamy, pro svůj vlastní účet. Jenže uvedené konání by nyní mělo být složitější. YouTube příští týden zavede funkci Copyright Match, která umožňuje provozovatelům účtů s více než stovkou tisíc odběratelů snadno získat přehled nad tím, kdo všechno jejich videa přenahrál k sobě. Uvedený nástroj nejprve „naskenuje“ úplně první verzi videa, jež se na YouTube objeví, a posléze detekuje duplicitní záznamy. Za tvůrce tak obvykle platí ten, kdo klip nahraje na server jako první.  Z novinky by ale postupem času měli těžit všichni zájemci, nejen majitelé účtů s vysokými počty odběratelů.

Firma podle vyjádření na svém blogu bere zpřístupnění funkce ostatním coby svůj dlouhodobý cíl.

„Víme, jak je frustrující, když se váš obsah objeví bez vašeho svolení na jiných kanálech. Stejně jako je nám jasné, jak časově náročné je se zabývat pátráním po takových videích,“ popisuje produktový manažer Fabio Magagna.

Ti, kdo v nové záložce v rámci správy účtu uvidí zneužití své tvorby, získají několik možností, jak se zachovat. Buď lze přímo kontaktovat osoby zodpovědné za nahrání duplicitního záznamu s prosbou o jeho odstranění, nebo lze o totéž požádat přímo samotný videoserver. Jeho zástupci ale současně upřesňují principy, podle kterých budou dané žádosti vyhodnocovat. „Neměli byste chtít stažení těch videí, jež nejsou vaší exkluzivní tvorbou a řídí se principy volné licence. Také byste měli zvážit, zda daný obsah nepodléhá některým dalším výjimkám z copyrightu, a nevyžaduje tedy souhlas k jeho opětovnému použití,“ dodává Magagna.

Přestože nová funkce ještě k dispozici není, YouTube může využít dosavadních zkušeností s podobnou službou Content ID. Tu již dříve vyvinul s cílem potlačit pirátství, slouží tedy vlastníkům autorských práv, kteří se snaží na své tvorbě primárně vydělat i šířením mimo YouTube a nestojí příliš o to, aby se jejich obsah objevoval na uvedeném videportálu. Nový systém Copyright Match Tool se zaměřuje přímo na znovunahrávání toho samého klipu v rámci portálu.

Se stejným problémem bojuje kromě YouTube také největší sociální síť světa Facebook, kde tvoří videa stále významnější část uživateli generovaného obsahu. Již v roce 2015 firma oznámila, že hodlá pro tyto účely využívat funkci Audible Magic. Vzhledem k nerozvinuté monetizaci autorských videí na Facebooku ovšem daný problém a jeho řešení nabývá na významu především na YouTube. O funkčnosti přístupu videoserveru se ale část tvůrců již brzy přesvědčí sama.

-rv-