V první vlně odejde z Českého rozhlasu 86 lidí

středa, 29. srpna 2018, 16:00 Rádio MediaGuru

Český rozhlas celkově zruší 116 pracovních pozic, většina lidí odejde do konce září.

Ke konci září by mělo Český rozhlas opustit 86 lidí, a to v rámci ohlášené optimalizace pracovních míst v Českém rozhlasu. Dalších 29 zaměstnanců má rozhlas opustit k 31.12. 2018, jeden potom v příštím roce. Celkově si optimalizace vyžádá zrušení 116 pozic, informoval na středečním zasedání Rady ČRo generální ředitel rozhlasu René Zavoral. Po zrušení pracovních pozic má mít Český rozhlas 1410 zaměstnanců.

Podle Reného Zavorala tyto změny neohrozí chod Českého rozhlasu a nemá být „nikterak výrazně narušen počet služeb“. Přehodnocení ale může přinést případné schválení novely zákona o DPH (nemožnost ČRo uplatňovat nárok na odpočet DPH, což by pro ČRo znamenalo výpadek cca 120 mil. Kč). V takovém případě by Český rozhlas musel hledat vnitřní úspory a mohlo by to vést například ke snížení počtu premiér ve vysílání, zmínil Zavoral.

Generální ředitel radním dále řekl, že s odborovou organizací ČRo projednal tento týden organizační změny. Přestože odboráři se záměrem nesouhlasí, vzali ho podle Zavorala na vědomí. „S dotčenými zaměstnanci budou pohovory vedeny v příštím týdnu. Pokud přistoupí na odchod dohodu, dostanou dva play navíc. Uvidíme, kolik lidí přijme dohodu,“ sdělil generální ředitel.

Rada Českého rozhlasu zároveň rozhodla, že za první pololetí 2018 udělí generálnímu řediteli ČRo odměnu ve výši 480 tisíc Kč. S odměnou souhlasili všichni členové Rady ČRo. Rada celkově vyjádřila spokojenost s vývojem Českého rozhlasu v prvním pololetí 2018.

Zavoral dostal za druhé pololetí loňského roku odměnu sníženou o deset procent. Důvodem bylo porušení kodexu ČRo kvůli odvysílání reportáže Janka Kroupy o koncernu Agrofert, který do loňského února vlastnil současný premiér Andrej Babiš (ANO). Reportáž informovala o tom, že Agrofert neoprávněně hospodaří na 1 700 hektarech půdy a holding na ně pobírá evropské dotace. Následně o příspěvku diskutovala Rada ČRo, kde si na něj jako na neobjektivní stěžoval místopředseda rady Tomáš Kňourek. Nedostatky v reportáži konstatoval i Zavoral.

Zavoral dále na Radě ČRo řekl, že v rámci rozvojového plánu rozhlasu na roky 2019–2022 bude usilovat o zvýšení rozhlasového poplatku o pět korun, což by znamenalo navýšení ročních výnosů o 225 milionů Kč. Úvahy o zvýšení podporuje novela zákona o DPH, která bude pro rozhlas znamenat výpadek příjmů. Současná výše poplatku 45 korun se neměnila od roku 2005.

-mav-, -čtk-