Diskuse: Nakupování módy se musí stát zážitkem

pátek, 21. září 2018, 16:40 Marketing, Retail MediaGuru

Dnes módní značky nemohou mít jen obchod, musí vytvořit zážitek, jinak v konkurenci internetu neuspějí.

Veronika Ruppert, Lennart Björk, Marco Donati a Jeffrey D. Morgan na diskusi firmy Vermont, foto: MediaGuru.cz

Veronika Ruppert, Lennart Björk, Marco Donati a Jeffrey D. Morgan na diskusi firmy Vermont, foto: MediaGuru.cz

Dopad internetu doléhá stále silněji i na oděvní značky. Online prostředí ovlivňuje nejen jejich komunikaci, ale také přístup k retailu. „Když ke mně dnes módní značka přijde, už nechce standardní obchod, ale zážitek,“ vykreslil posun značek Marco Donati, italský architekt, jenž je podepsán pod prodejnami Gant, Bulgari nebo Dsquared2. „Je to dáno tím, jak k módě začala přistupovat mladá generace. Ta nakupuje přes sociální sítě, kde sbírá inspiraci. Nákupní zkušenost v kamenném obchodě musí být ale naprosto odlišná,“ řekl na diskusi se zástupci značek Gant a Ralph Lauren, kterou ve čtvrtek 20. září uspořádala společnost Vermont.

„Podoba prodejen není ničím limitována. Klidně může být uprostřed bar nebo kavárna. Nebo sloužit jen pro vyzvedávání online zakázek. Zásadní je, že v místě, které má přinášet zážitek se značkou, se musí zákazník cítit příjemně a pohodlně,“ popsal Donati s tím, že předpokladem k úspěchu je, aby značka přesně věděla, jaké zážitky chce zákazníkům doručovat.

Potřeba promyšlené strategie v kamenném retailu je dána především rostoucí konkurencí na internetu. Jen na americkém trhu se dnes podle Jeffreyho D. Morgana, jenž působil dlouhá léta jako licenční globální ředitel značky Ralph Lauren, na internetu prodá 15 % veškeré módy. Vedle toho je síť kamenných prodejen s textilem přesycena, a to dokonce až o 30 %. „Kvůli internetu ztrácí na významu v retailu také hra s cenou, protože každý si dnes může najít v řádu sekund nejlepší cenu na světě,“ vysvětlil Morgan.

„Rovněž se musí počítat s tím, že každý má dnes svou inspiraci v telefonu,“ připomněl Lennart Björk, který přivedl do Evropy americkou značku Gant. Právě přes chytré telefony, neustále připojené na sociální sítě, se lidé módou inspirují a nakupují. „Pro módní značky jsou dnes sociální média čím dál důležitější. Naopak role módních časopisů bude čím dál náročnější,“ uvedl Jeffrey D. Morgan.

Sociální sítě však nepřinášejí jen inspiraci, přes ně se také mnohem rychleji šíří i negativní informace, například o nezodpovědném chování značek, jejich neekologickém přístupu či špatných podmínkách ve výrobě. Etická a udržitelná móda je podle Jeffreyho D. Morgana příležitostí pro nové značky: „Generace mileniálů, která se postupně stává nejdůležitější ekonomickou skupinou na trhu, je na udržitelnost a společenskou zodpovědnost čím dál citlivější. Pro zavedené značky už bude jen velmi obtížné své nastavení změnit, ale může to otevřít dveře nově vznikajícím značkám.“

Morgan se po odchodu z Ralpha Laurena nyní do budování takové nové zodpovědné značky pustil. Duckworth vyrábí oblečení z ovčí vlny. „Vše je lokální. Ovce jsou chovány i stříhány na jednom ranči v Montaně. Vlna je zde i zpracována. Střihy se tvoří u nás a stejně tak se i šije. Právě ten příběh značky, která o sobě může upřímně říkat, že je 100 % vyrobena v Americe, je důležitá a u mladých spotřebitelů rezonuje,“ dodal.

-stk-