EU souhlasí se sjednocením DPH pro tisk a e-publikace

pátek, 5. října 2018, 08:05 Tisk, Internet & Mobil, Aktuality MediaGuru

Digitální publikace mají být podle novely daněny stejnou sazbou jako tištěné tituly.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Změnu, která by měla pomoci vydavatelům tištěných a digitálních publikací, schválila evropská Rada pro finanční a hospodářské záležitosti Ecofin. Tímto rozhodnutím se novelizuje evropská směrnice o dani z přidané hodnoty 2006/112. Novela umožní jednotlivým členským zemím, aby stanovily pro digitálně distribuované noviny, časopisy knihy a podobné publikace stejnou sazbu, jako platí pro tištěné verze.

Ve většině evropských zemí se v současné době vztahují na tištěné publikace snížené, super snížené nebo nulové sazby DPH. Nyní z této výhody mají profitovat i digitální verze.

Tištěné tituly jsou od loňského roku zařazeny v České republice do snížené sazby DPH ve výši deseti procent. Na digitální publikace se ale váže DPH ve výši 21 procent. To vydavatelům způsobuje potíže, když výnosově slabší digitální tituly musí danit vyšší sazbou.

„Přivítali jsme změnu stanoviska některých členských zemí EU ke karuselovým operacím, což umožnilo České republice hlasovat pro snížení sazeb DPH pro digitální publikace. Doufáme, že novela směrnice povede také v České republice ke snížení sazby DPH pro digitální publikace ze současných 21 % na 10 %,“ uvedl k jednání Ecofinu výkonný ředitel Unie vydavatelů Václav Mach.

Jednotlivé členské země budou moci aplikovat novelu a snížit sazby DPH pro digitální publikace po té, co bude dokument zveřejněn ve věstníku EU.

-mav-