Krimi thriller Rédl nasadí ČT od neděle 11. listopadu

úterý, 6. listopadu 2018, 07:50 TV MediaGuru

V nedělním prime-time ČT1 se od 11. listopadu objeví novinka v podobě seriálu Rédl.

Rédl, foto: Česká televize

Rédl, foto: Česká televize

Od neděle 11. listopadu zahájí Česká televize vysílání nového seriálu Rédl. Zařadí ho do vysílání na ČT1 od 20:20. Kriminální thriller má čtyři díly. V titulní roli policisty bojujícího proti organizovanému zločinu se představí Ondřej Sokol. Režisérem je Jan Hřebejk.

Příběh nadpraporčíka Rédla, který vznikl podle scénáře Mira Šifry, se odehrává v roce 1992, kdy se po pádu komunistického režimu sovětská okupační armáda po železnici stahuje zpět do východní Evropy. „Stručně řečeno, Rédl je tragikomický příběh o tom, jak se propojí tehdy nově vznikající organizovaný zločin s bývalými bezpečnostními strukturami,“ uvedl Hřebejk.

V dalších rolích se představí David Novotný, Martin Hofmann, Roman Polák, Petra Hřebíčková, Martin Pechlát a další. Kameru má na starosti Martin Šácha. Výkonnou producentkou je Ilona Jirásková.

„Jde o dobový kriminální thriller o tom, jak se v hlavním hrdinovi - vojenském prokurátorovi a policistovi – sváří profesní povinnost s jednoduchou touhou někomu prostě pomoci a ochránit před strašným zlem. Obojímu nelze dostát, a tak spadne do pasti, z níž není dobré východisko. Navíc zlo samo je daleko silnější a krutější, než mohl tušit,“ řekl kreativní producent Jan Štern. „Příběh Rédla je fiktivní, ale předcházely mu obsáhlé rešerše. Od toho, jak fungoval transport zbraní, až po chaos v nových tajných službách a na policii. To vše tvoří reálný základ příběhu,“ doplnil autor scénáře Miro Šifra.

Rédl se řadí k pořadům, které si ČT připravila do letošního podzimního vysílání jako jednu z novinek své nabídky. K těm dále patří už vysílané seriály První republika III, Lynč, třetí řada seriálu Labyrint (už odvysílaná), Zahradnictví nebo na poli zábavy StarDance.

Děj příběhu

Píše se rok 1992, je krátce před Vánocemi a vojenský prokurátor Roman Rédl má na starosti nejdůležitější případ své kariéry – trestní stíhání posledního šéfa StB. Kvůli rozpadu Československa budou muset obžalovaného propustit a Rédl je pod tlakem, aby ho za každou cenu mohl udržet ve vazbě. Jeho situaci ale zkomplikuje ještě nový případ. Zmizeli dva studenti kybernetiky a nikdo netuší, co se jim mohlo stát. Zůstal po nich jen nový počítačový systém pro železnice a ruský vojenský kód. Policie si s případem neví rady, Roman Rédl tak musí poprosit o pomoc toho, koho má dostat za mříže. 

-mav-