ÚOHS souhlasí, Mafra může převzít Bauer Media

pátek, 16. listopadu 2018, 10:45 Tisk MediaGuru

Antimonopolní úřad povolil spojení mediální skupiny Mafra a vydavatelských společností skupiny Bauer Media.

Foto: MediaGuru.cz

Foto: MediaGuru.cz

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil ve zjednodušeném správním řízení spojení soutěžitelů Agrofert, na straně jedné, a společností Bauer Media, Bauer Media Praha a Bauer Media SK na straně druhé. „Šetřením Úřadu bylo zjištěno, že spojení soutěžitelů nenaruší hospodářskou soutěž. Rozhodnutí již nabylo právní moci," stojí v oficiálním oznámení ÚOHS.

Společnost Agrofert tak prostřednictvím skupiny Mafra získá nepřímou výlučnou kontrolu nad zmíněnými firmami. Uvedené spojení soutěžitelů se uskutečňuje zejména v oblasti vydavatelské činnosti a internetového zpravodajství.

Mafra přidává časopisy Bauer Media ke svým deníkovým titulům (MF Dnes, Lidové noviny, Metro), internetovým aktivitám (zejména iDnes.cz), rádiím (Impuls, RockZone) a k televizi Óčko

Bauer Media a Bauer Media Praha se zaměřují především na vydávání magazínů, a to v segmentech časopisů pro ženy, společenských, příběhových, programových, lifestylových, zájmových, motoristických i dětských. Jde o druhé nejsilnější vydavatelství na českém časopiseckém trhu z pohledu počtu čtenářů, které svými tituly osloví.   

Koupí časopisů Bauer Media se tak kumulovaný podíl skupiny Mafra na magazínovém trhu zvyšuje a bude atakovat nebo dokonce i převyšovat stávající jedničku Czech News Center (podíl 22 %).

Součástí obchodu nejsou rádiové projekty Bauer Media na Slovensku, tedy Rádio Expres, a NetBrokers Holding v obou zemích. Naopak Mafra získává podíly od Bauera v distribučních firmách PNS (11,24 %) a Mediaprint & Kapa (17,7 %).

-mav-