Kauza novináře, který si vymýšlel, vyvolala v Německu debatu

středa, 26. prosince 2018, 09:15 Aktuality, Tisk MediaGuru

Německá mediální scéna je zaskočena chováním redaktora časopisu Der Spiegel.

Kauza redaktora renomovaného časopisu Der Spiegel, který si ve svých reportážích ve velkém vymýšlel a manipulativně upravoval rozhovory, otřásla německou mediální scénou. Třiatřicetiletý Claas Relotius mezitím přišel o dvě ceny, které mu v roce 2014 udělila americká zpravodajská stanice CNN. Podle agentury DPA sám novinář už vrátil i čtyři ceny, které dostal v Německu.

Porota, která udělila před čtyřmi lety německému redaktorovi ocenění Novinář roku a Novinář roku z tištěných médií, se podle prohlášení CNN znovu sešla a jednomyslně rozhodla, že ocenění vyznamenanému odebere.

Zástupce německého Fóra reportérů (RF) navíc informoval, že se Relotius rozhodl vrátit čtyři Německé reportážní ceny, které obdržel v letech 2013, 2015, 2016 a 2018. V SMS zprávě se omluvil, uvedl zástupce RF Cordt Schnibben. Podle něj svým krokem Relotius předešel chystanému odebrání cen.

Prestižní německý časopis Der Spiegel v minulém týdnu oznámil, že redaktor Claas Relotius, který pro něj od roku 2007 pracoval nejdřív jako novinář na volné noze a zhruba rok a půl jako řádný zaměstnanec, si vymýšlel ve svých reportážích ze zahraničí rozhovory i některá fakta. Přinejmenším částečně tak zfalšoval nejméně 14 článků. Časopis kauzu sám označil za „dno" svých sedmdesátiletých dějin a čtenářům se omluvil. "Je to asi nejvážnější publicistická krize ve Spiegelu," dodala redakce časopisu.

Relotiusovo chování vyvolalo na německé mediální scéně bouřlivou debatu. Fórum reportérů, které nyní již bývalému redaktorovi časopisu Der Spiegel udělilo čtyři ceny, vyjádřilo „šok a hněv" a podivilo se nad „takřka kriminální energií", kterou Relotius vynaložil, aby organizátory udílení cen oklamal. Podle některých novinářů mladý žurnalista svým chování obelhával nejen své čtenáře a zaměstnavatele, ale poškodil i své kolegy, kteří v době takzvaných fake news, tedy falešných zpráv, bojují o důvěryhodnost své profese.

Der Speigel navíc později uvedl, že redaktor se možná dopustil i zpronevěry, a to v souvislosti s výběrem příspěvků na sirotky. Čtenáři podle časopisu tvrdí, že Relotius od nich prostřednictvím soukromého e-mailového účtu žádal příspěvky na syrské sirotky v Turecku. Tyto peníze přitom údajně šly na jeho osobní účet.

-čtk-