Tištěný Deník N zahájí 7. ledna, bude i ve volném prodeji

úterý, 18. prosince 2018, 07:30 Tisk MediaGuru

Deník N, který od 28. října odstartoval na internetu, se od začátku nového roku rozšíří i do tištěné podoby.

Zdroj: Deník N, tištěný speciál k 28. 10. 2018

Zdroj: Deník N, tištěný speciál k 28. 10. 2018

Od pondělí 7. ledna 2019 začne pravidelně vycházet Deník N v tištěné podobě. Vydavatelská společnost N media ho bude distribuovat jak na předplatitele, tak rovněž do volného prodeje.

Zájemci o tištěné vydání si mohli Deník N předplácet už v rámci crowdfundingové kampaně. Deník N má k dnešnímu dni celkem 7,4 tisíce předplatitelů, z nichž je přes dva tisíce předplatitelů tištěného vydání. Předplatné bude distribuovat společnost Mediaservis.

K tištěnému Deníku N se vedle předplatitelů dostanou i ostatní čtenáři. Společnost N media totiž titul uvede i do celostátní prodejní sítě. K dostání má být např. v prodejních sítích Geco a Relay či řetězcích Globus, Pramen, Potraviny a Tesco.  Deník N proto zpočátku vyjde v nákladu 30 tisíc výtisků, prodejní cena bude 24 Kč. „Podle zájmu se po dvou měsících rozhodneme, jak přesně budeme titul distribuovat a v jakém nákladu bude dál vycházet,“ přiblížil MediaGuru.cz ředitel vydavatelské společnosti Ján Simkanič.

Tištěný Deník N bude vycházet ve formátu A3 od pondělí do pátku v rozsahu 16 stran. Stejně jako digitální verze je i tištěná verze Deníku N inspirována podobou slovenského Denníku N. Na jedné stránce tak přinese jedno, nebo maximálně dvě témata. Tím se má lišit od podoby tradičních tištěných novinových titulů. V tištěné verzi deníku se budou objevovat texty připravované pro digitální vydání Deníku N. N media se netají tím, že digitál je pro ni primární. „Nikdy nevyrábíme nic jen pro print. Vše se připravuje pro digitál, print je podmnožinou digitálu,“ přiblížil dále Simkanič.

Redakce Deníku N už v současnosti testuje vydávání tištěné verze, připravila několik vydání „na slepo“. V tištěné podobě už ale Deník N nabídl speciál, který připravil k 28. říjnu 2018 a zároveň chystá vydání vánočního speciálu. Obdrží ho opět předplatitelé tištěného vydání, a to po Vánocích. Vánoční vydání vyjde v nákladu 2,7 tisíce výtisků, část nákladu využije N media pro marketingové účely.

Deník N zároveň informoval o tom, že  svou činnost zahájila redakční rada titulu. Tvoří ji Martina Špinková, ilustrátorka a zakladatelka hospicové služby Cesty domů, spisovatelka Kateřina Tučková, generál Petr Pavel, spisovatel a nakladatel Jiří Padevět, profesor a vědec Michal Pěchouček, novinář a vydavatel Robert Čásenský a šéfredaktor slovenského Denníku N Matúš Kostolný, který byl na prvním setkání redakční rady zvolen jejím předsedou.

Redakční rada má být poradním orgánem spoluodpovědným za dlouhodobé směřování Deníku N, má právo navrhovat šéfredaktora, popřípadě může navrhnout jeho odvolání, schvaluje Etický kodex a dbá na jeho respektování. Etický kodex redakční rada schválila na svém prvním setkání, jeho znění je možné číst zde. 

-mav-