Deník N: CIGC má odejít ze Soukupových médií, ten to odmítá

úterý, 12. února 2019, 11:10 Aktuality, TV , Aktualizováno MediaGuru

Důvodem jsou údajně politické ambice Jaromíra Soukupa. V lednu oznámil založení politického hnutí List.

Foto: TV Barrandov

Foto: TV Barrandov

Čínská společnost China International Group Corporation (CIGC) se údajně chystá odejít z mediálních společností Empresa Media a Médea, které patří podnikateli Jaromíru Soukupovi. CIGC vadí jeho politické ambice, píše ve svém úterním vydání Deník N. Podnikatel v lednu ohlásil založení hnutí List Jaromíra Soukupa. Pod Empresa Media patří i TV Barrandov, kde Soukup moderuje několik pořadů, včetně pravidelného Týdne s prezidentem.

CIGC spadá pod holding CEFC, který získal podíl v Soukupových firmách v roce 2015. O dva roky později společnost oznámila, že podíl vrací, následně se ale ukázalo, že si jej ponechala. Momentálně má 49 procent v mediální skupině Empresa Media a 30 procent v mediální agentuře Médea.

Podle Deníku N čínská společnost opustí Soukupovy firmy až poté, co CITIC převezme aktiva CEFC Europe. To by se mělo stát v březnu, uvedl server. Do Číny v dubnu odletí prezident Zeman a do té doby má být celá věc uzavřená. Oficiálně odchod firma nepotvrdila, nevyjádřila se ani Empresa Media.

Jaromír Soukup v reakci na zprávu Deníku N v úterý odpoledne uvedl, že ani jedna z mediálních společností Jaromíra Soukupa nemá indicie o tom, že by čínská strana chtěla jednat o prodeji svého podílu v tomto mediálním koncernu. „O tom, že by CEFC chtěla prodat své akcie, nemám žádné zprávy. A jsem ten první, který by to musel určitě vědět, protože mám na tyto akcie předkupní práva. A mohu potvrdit, že bych o ně měl případně velký zájem, protože vidím velkou budoucnost jak v televizním vysílání, tak pro růst na reklamním a mediálním trhu,“ uvedl generální ředitel TV Barrandov a předseda představenstva mediálního domu Empresa Media Jaromír Soukup.

-čtk-, -mav-