Křetínského CMI prodala polská rádia Eurozet

středa, 20. února 2019, 16:25 Rádio MediaGuru

Po Slovensku prodává CMI i polská rádia, která loni získala od francouzské společnosti Lagardere.

Repro: Eurozet

Repro: Eurozet

Společnost Czech Media Invest (CMI) dokončila ve středu prodej akcií polské rozhlasové společnosti Eurozet. Kupujícími jsou česká společnost SFS Ventures a polská mediální společnost Agora. CMI držela akcie Eurozetu prostřednictvím své dceřiné společnosti Czech Radio Center.

SFS Ventures získala 60% akcií společnosti Eurozet, Agora (mj. vydavatel polského deníku Gazeta Wyborcza) zůstává se zbývajícími 40% pasivním minoritním akcionářem Eurozetu. Agora má zároveň možnost uplatit v budoucnu opci na podíl v držení SFS Ventures, uvedl člen představenstva a mluvčí CMI Daniel Častvaj.

Polská skupina Eurozet patřila společnosti Czech Media Invest Daniela Křetínského (50 %), Patrika Tkáče (40 %) a Romana Korbačky od loňského roku. Pod Eurozet patří mj. pět rozhlasových stanic včetně celoplošného rádia Zet, které je polskou komerční dvojkou. O tom, že skupina Eurozet může měnit vlastníka, informovala polská média už v loňském prosinci. Zájem údajně mělo projevit až dvanáct subjektů.

Společnost SFS Ventures je většinově vlastněná (76 %) firmou Sourcefabric Ventures a menšinově firmou Salvatorksa Ventures, LLC.  Sourcefabric Ventures je vlastněná firmou Sourcefabric, ve správní radě figurují Aleksandr Sinenkiy (předseda správní rady), Vladan Šír a Martin Lokšík. Zakladatelkou společnosti je Marie Němcová. Má jít o obecně prospěšnou společnost (z.ú.) zaměřenou na vývoj open-source řešení pro média.

Transakci, kterou Agora avizovala už v lednu, kritizovala polská vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) jako hrozbu pro pluralitu polských médií. Objevily se zprávy, že společnost SFS Ventures je spojena s miliardářem Georgem Sorosem, který má liberální postoje a podporuje polská opoziční média. Sorosův mluvčí se k těmto informacím podle agentury Reuters nevyjádřil.

CMI vstoupila do polské mediální firmy Eurozet loni společně s akvizicí rozhlasových stanic od francouzské Lagardere. Vedle Česka (Evropa 2, Frekvence 1 a další) šlo právě také o rádia v Polsku, dále v Rumunsku a na Slovensku. CMI si ale pravděpodobně bude chtít ponechat jen české rozhlasové stanice. Slovenskou Europu 2 už ke konci loňského roku převzal Roman Korbačka a kromě Polska by se mělo podle neoficiálních informací jednat také o prodeji rumunských rádií. 

-mav-