Nejvíce titulů loni prodala CNC, následují Mafra a VLM

středa, 20. února 2019, 07:25 Tisk MediaGuru

Czech News Center zaznamenala loni nejvyšší podíl na prodaných nákladech ze všech tuzemských vydavatelů.

Foto: MediaGuru.cz

Foto: MediaGuru.cz

Mediální společnost Czech News Center (CNC), vydavatel deníků Blesk, Aha!, Sport, E15 a řady časopisů, dosáhla v loňském roce nejvyššího podílu podle prodaného nákladu na tiskovém trhu. Znamená to, že CNC loni prodala nejvíce výtisků jednotlivých tištěných titulů za celý rok. Podíl vychází z průměrného prodaného nákladu titulů a z jejich periodicity. Čím častěji titul vychází, tím pravděpodobnější je jeho vyšší počet prodaných výtisků za rok. 

Druhým nejsilnějším subjektem podle prodaných výtisků je mediální skupina Mafra, které k druhému nejvyššímu podílu dopomohla akvizice společnosti Bauer Media, která mj. vydává masové bulvární týdeníky Rytmus života či Pestrý svět. Souhrnný podíl skupiny Mafra (MF Dnes, Lidové noviny, Téma) a Mafra Print (tituly Bauer Media) představoval v loňském roce 28 %.

Třetím nejsilnějším subjektem z pohledu prodaných výtisků je Vltava Labe Media, která vydává regionální deníky Deník, regionální týdeníky a také mnoho časopisů. Podíl VLM na prodaném nákladu představoval loni 18 %.

Podíl vydavatelství na prodaném nákladu (%), rok 2018

Zdroj: ABC ČR

Statistika vychází z údajů auditu prodaného nákladu ABC ČR. Pokud tedy vydavatel není zapojen do ověřování ABC ČR, není v přehledu uveden. Je třeba si také uvědomit, že celkový výsledek vydavatelského domu ovlivňuje i počet titulů, které u ABC ČR daný vydavatel ověřuje. Například vydavatelství RF Hobby zařazuje do ABC ČR jen dva ze svých cca 60 titulů. Tím je tak roční statistika prodaného nákladu ovlivněna. 

V souhrnu ale platí že zmiňovaná trojice CNC, Mafra a VLM tvoří nejsilnější vydavatelské subjekty na českém trhu tištěných titulů. Odpovídá tomu i podíl vydavatelů měřený podle počtu čtenářů, které svými tituly osloví. Tuto statistiku jsme publikovali zde.

-mav-