Alza rozváží v Bratislavě s cyklokurýry, uvažuje i o Praze

středa, 6. března 2019, 10:35 Aktuality, Retail MediaGuru

Alza.cz testuje v Bratislavě na Slovensku rozvoz zboží elektrokoly. O službu je zájem, a proto uvažuje i o jejím rozšíření do Prahy.

Zdroj: Alza

Zdroj: Alza

Český e-shop Alza.cz testuje od loňského podzimu v Bratislavě na Slovensku rozvoz zboží pomocí nákladních elektrokol. Novou službu spustili nejprve v centru v Bratislavy, kde se dařilo v pilotním provozu takto doručit cca 300 zásilek měsíčně. Letos Alza plánuje tento typ přepravy více rozšířit. Výhodami jsou zejména snadné doručování i v dopravní špičce a šetrnost vůči životnímu prostředí. Důvodem, proč e-shop elektrokola původně zavedl, byla problematická doprava a řada omezení v centru hlavního města Slovenska.

V současné době využívá Alza na Slovensku tři nákladní elektrokola, jimiž obsluhuje především pěší zóny a oblast starého města Bratislavy. V rámci rozvozového dne zvládne jedno kolo doručit v průměru až 13 objednávek denně, což je zhruba polovina toho, co klasická dodávka. Kurýři vyjíždějí do ulic denně od pondělí po pátku bez ohledu na počasí. Víkendy mají z důvodu slabší poptávky prozatím volné. Výběr zboží k doručení cyklokurýrem je přitom velmi široký, kromě XXL produktů dokáže dopravit téměř jakýkoliv artikl. Zatím největší perličkou testovacího provozu byl převoz 65“ televize, 12 ks monitorů nebo sušáku na prádlo a žehlícího prkna.

Impulsem pro zavedení nového typu přepravy bylo problematické centrum Bratislavy, kde platí pro nákladní automobily celá řada omezení (možnost obsluhy jen na ranní hodiny nebo dokonce úplný zákaz vjezdu motorových vozidel atd.). Povolení do těchto zón uděluje magistrát hlavního města jen výjimečně, a to za nemalý poplatek 4 000 eur. Naopak kolo nelimituje v centru téměř nic, což přináší firmě obrovské možnosti do budoucna.

Pilotní provoz ukázal, že jen ve slovenské metropoli firma měsíčně uspoří až 150 l paliva a víc než 300 kg CO2. Služba údajně vyvolává i pozitivní ohlasy mezi bratislavskými zákazníky, někteří dokonce tento typ dopravy sami poptávají. I z tohoto důvodu e-shop během podzimu rozšířil rozvoz také do městské části Petržalka, Ružinova a do dalších podobně vzdálených lokalit. Letos chce přidat ještě další místa v Bratislavě a uvažuje se i o rozšíření do Prahy.

-zue-