GfK: Téměř 60 % nákupů oblečení a obuvi je v akci

pondělí, 1. dubna 2019, 07:25 Aktuality, Výzkum MediaGuru

Češi módu a obuv nejvíce nakupují v prodejnách Deichmann, Lidl a Sportisimo, vyplývá ze studie výzkumné agentury GfK.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Přibližně polovina Čechů nakupuje oblečení a obuv minimálně jednou za tři měsíce nebo častěji. Průměrně za módu utratí přibližně 20 tisíc korun ročně, nicméně i tak je téměř 60 % nákupů provedeno v promoci. Vyplývá to ze studie GfK Fashion 2019. 

Největší podíl zákazníků nakupovalo v posledních 12 měsících oděvy nebo obuv v prodejnách Deichmann, Lidl a Sportisimo, následují prodejny řetězců C&A, F&F/Tesco, H&M, Kik a Pepco. Na internetu, kde alespoň někdy nakupuje 86 % spotřebitelů, boduje bonprix.cz, lidlshop.cz, sportisimo.cz a zoot.cz. 

Všichni spotřebitelé nakupují spodní prádlo a běžnou obuv, 97 % investuje do sportovního oblečení a obuvi, 96 % do oblečení pro denní nošení, 64 % do dětského prádla a oděvů do 14 let. 

Při nákupu módy hraje výraznou roli nabídka v promocích. „Podle výsledků studie GfK Fashion 2019 nakoupí ve slevách, akcích a výprodejích zákazníci téměř 60 procent oblečení a obuvi. Nejčastěji takto nakupují v posezónních výprodejích, následují akce z reklamních letáků a slevy vázané na věrnostní programy a registrace u prodejce. V některých prodejnách jsou podle respondentů slevy tak časté, že v nich prakticky nikdy nenakupují za plné ceny. Respondenti nejčastěji uváděli prodejny Lidl, Sportisimo a Tesco F&F,“ říká Zdeněk Skála, Client Service Director Retail & FMCG, GfK Czech.

-stk-