O2 rozvíjí svůj projekt Svoboda není samozřejmost

úterý, 26. března 2019, 06:35 Aktuality, Reklama MediaGuru

O2 pokračuje ve své aktivitě Svoboda není samozřejmost. Ve své O2 Knihovně vytváří speciální sekci zakázaných autorů.

O2 dá vybraných knihobudek knihy od autorů, kteří nemohli v době totality vydávat své knihy, zdroj: O2.

O2 dá vybraných knihobudek knihy od autorů, kteří nemohli v době totality vydávat své knihy, zdroj: O2.

Společnost O2 nadále rozvíjí svůj společenský projekt „Svoboda není samozřejmost“. Poté, co předloni na 17. listopadu zablokovala přístup na zahraniční weby a loni hledala tváře svobody, se letos v posledním březnovém týdnu rozhodla upozornit na téma svobody projevu autorů.

Jako pocta literátům, kteří nemohli během totality svobodně tvořit a vydávat své texty, byla v O2 Knihovně vytvořena speciální sekce Zakázaní autoři, kde mohou lidé najít díla Josefa Škvoreckého, Václava Havla nebo Ivana Martina Jirouse.

„Právě díky lidem, kteří se přes obrovské nebezpečí v době totality nebáli říci svůj názor a bojovali za základní lidské ideje, můžeme žít ve svobodné době. Na jejich činy nesmíme nikdy zapomínat a otevřeně o nich ve společnosti diskutovat. Náš společenský projekt #SvobodaNeniSamozrejmost si proto klade za cíl dlouhodobě připomínat, jak velmi zranitelná věc je svoboda. A že rozhodně není samozřejmá,“ říká David Daneš, ředitel marketingové komunikace společnosti O2.

Na projekt upozorňuje také prostřednictvím online kampaně, v níž mohou lidé vidět reklamu s falešnou slevou do O2 Knihovny, po rozkliknutí se však objeví okno s textem, že avizovaná sleva neplatí, protože autor neslevil ze svých názorů. Posléze však nejenom zákazníci O2, ale i všichni ostatní, knihu získají k přečtení zdarma, a to jako poděkování za zájem o spisovatele, kterého se totalita pokoušela umlčet.

Příklad okna, které se objeví po rozkliknutí reklamy s falešnou slevou, zdroj: O2.

Příklad okna, které se objeví po rozkliknutí reklamy s falešnou slevou, zdroj: O2.

Svobodné počtení poskytnou také některé knihobudky. Na vybraných místech v Praze tak kolemjdoucí naleznou vybrané knihy, například Audienci, Protest, Vernisáž od Václava Havla, Lvíče od Josefa Škvoreckého a Magorovy labutí písně od Ivana Martina Jirouse. Speciální černý přebal má čtenáře seznámit s manifestem, v němž O2 vysvětluje, proč bude vždy podporovat boj za svobodu a demokracii.

Do projektu jsou zapojeni i vybraní novináři, a to tak, že jejich texty nechalo O2 posoudit šéfredaktorem internetové politicko-kulturní revue Přítomnost Davidem Bartoněm, který k nim vytvořil dobový posudek. V průvodním dopise pak byla novinářům tato aktivita vysvětlena a zároveň byli pozváni na odbornou diskusi, která se bude konat 4. dubna v pražské knihovně československé exilové a samizdatové literatury Libri Prohibiti.

V neposlední řadě projekt podpořili také známí influenceři Johny Machette a Lukáš „LukeFry“ Fritscher, kteří v uplynulém víkendu „přišli“ o feed na svém Instagramu, aby tak na cenzuru upozornili.

Ukázka zapojení influencera Lukefry, zdroj: O2

Ukázka zapojení influencera Lukefry, zdroj: O2

-stk-