Kampaň na TikToku vyžaduje výjimečný obsah

středa, 19. června 2019, 15:45 Internet & Mobil, Reklama MediaGuru

Chcete-li zasáhnout teenagery, vymyslete výjimečný, jednoduchý a replikovatelný obsah pro TikTok, radí Barbora Ivánová z Triad Advertising.

Čínské aplikaci TikTok se po celém světě daří lákat mladé uživatele, kteří oceňují, že jsou zde mimo dohled své rodiny. Podle dostupných čísel překročil počet aktivních uživatelů hranici 500 milionů. V České republice jejich počet rovněž roste, využívat by ji měla až čtvrtina dětí ve věku od 7 do 12 let. Jak na síti, která zatím nenabízí placenou reklamu, udělat kampaň, ukazuje Barbora Ivánová z agentury Triad Advertising.

TikTok si svou oblibu u mladých získává nabídkou obsahu, „memů“, které lze velmi jednoduše replikovat a provést po vlastním způsobu. Zhruba 15s videa často představují konkrétní taneční choreografii, přehrávají text písně nebo umožňují vzájemné reakce na aktuální dění.

Ukázka, jaký obsah funguje na TikToku

Placenou reklamu TikTok zatím nenabízí, a tak je potřeba prezentovat se na této mladé síti jiným způsobem. Na českém trhu se o to už pokusila Fanta, aktuálně zde komunikuje i Philips, McDonald‘s nebo Footshop. „Vybudování úplně nového profilu však vyžaduje trochu času a bez další podpory jsou doba i úspěšnost jeho rozběhnutí poměrně nevyzpytatelné. V případě, že vás netlačí žádný deadline, doporučuji si profil založit, pozvolna na něm pracovat a nechat ho růst, abyste ho měli naplno k dispozici ve chvíli, kdy se rozhodnete pro aktivní promo svého brandu v prostředí této sociální sítě,“ radí Barbora Ivánová.

Nicméně ve skutečném světě většinou není času nazbyt. Do spuštění kampaně jsou tak dva až tři týdny a řešení musí fungovat, pokud možno okamžitě. V tomto případě se vyplatí sáhnout po známých tvářích TikToku. Stejným způsobem na to šla agentura Triad Advertising u kampaně na lízátka Chupa Chups, která stavěla na výzvě #lololochallenge k vytvoření co nejdelšího řetězce lízaní jednoho lízátka. „Každý, kdo se chtěl zapojit, si fiktivně lízátko převzal z videa před ním, olízl ho a dále ho podal do prázdna, aby na něho mohl kdokoliv zase navázat. Taková blbost, řeknete si, ale to je přesně ten obsah, který na TikTok patří,“ říká Ivánová.

Ukázka kampaně značky Chupa Chups

Do začátku června měl hastag #lololochallenge 2000000 zhlédnutí a řetěz tvořil více než 2000 videí. „Nic z toho by se nám ale nepodařilo bez pomoci českých TikTokerů, jejichž jména jste sice zřejmě v životě nikdy neslyšeli, ale velikost jejich publik už dávno zastínila ostřílené Instagramery,“ popisuje Barbora Ivánová s tím, že profil značky začne sám růst až ve chvíli, kdy se objeví v sekci For You. Do kampaně se zapojili TikTokeři Terysa, Mina, Ondy Mikula a Lady Zika. 

Co se stane na TikToku, zůstane na TikToku

Na TikTok je podle Ivánové také nutné připravit unikátní obsah, nelze ho jen překlápět dál na Facebook či Instagram Stories. „Snažili jsme se ukázat naši #lololochallenge ve všech obvyklých médiích, ale velmi záhy jsme zjistili, že je to tam nezajímá,“ přiznává. Nakonec výzvu na TikToku doplnil více produktový obsah na Facebookua interaktivní příspěvky na Instagramu. Součástí kampaně byla také spolupráce v rámci Muser Chart na TV Óčko.

„Za sumu, kterou jsme investovali do spolupráce s TikTokery, jsme získali tolik čistých interakcí v podobě srdíček a komentářů s obsahem ChupaChups, že jsme se s cenou dostali na úroveň 0,005 eur za jednu interakci. Ve srovnání s Facebookem či Instagramem, kde je standardem 0,15 eur za interakci, je to snový výsledek, kterého prostřednictvím standardní placené reklamy na sociálních sítích lehce nedosáhnete,“ přibližuje Ivánová, přičemž nízká cena je dána jednak nižšími cenami influencerů na TikToku, jednak výrazně lepším organickým reachem, který je přirovnáván k počátkům Facebooku.

Na závěr Ivánová dodává, že by se zadavatelé neměli bát negativních komentářů. Zpočátku se i kampaň ChupaChups setkávala s nenávistnými komentáři, pozitivní sentiment však nakonec převážil. „Reakce z obou protipólů náladového spektra dávají jasně najevo, že váš obsah cílovku oslovuje. Tím se stává šiřitelnějším a zároveň zapamatovatelnějším,“ myslí si Ivánová.

I na TikToku je tedy dobré vysloveně vulgární komentáře schovat, na ty mírnější co nejrychleji reagovat a přidat další obsah, který konverzaci zneutrální.

-stk-