Prima, Nova a Óčko vidí v DVB-T2 možnost dalších příjmů

středa, 5. června 2019, 11:50 TV MediaGuru

Uskutečnil se další ročník konference Digimedia, která se zaměřila na příchod vysílání DVB-T2.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Příležitost k získání dalších finančních zdrojů vidí v příchodu vyššího standardu digitálního vysílání DVB-T2 komerční vysílatelé. Dokonce by uvítali, kdyby se výhledově na platformě DVB-T2 rozjela placená televize. Vyplynulo to z jejich vyjádření na středeční konferenci Digimedia 2019.

Skupina Prima zatím nerozkryla, v jakém rozlišení bude v DVB-T2 vysílat své stanice. Přestože podle původních informací měla mít v DVB-T2 své kanály v HD rozlišení, business developement director FTV Prima Martin Cepek na středeční konferenci záměr vysílat v HD zdarma nepotvrdil. „Máme možnost vysílat ve vysokém rozlišení, ale ve vysokém rozlišení vysílat nebudeme. Finální podoba je na nás a my se rozhodneme, jaký kanál budeme vysílat v jakém rozlišení. Budeme o jeden až dva stupně níže než ČT,“ naznačil pouze s odkazem na to, že ČT bude všechny své stanice vysílat v rozlišení full HD (1920 x 1080 px). Prima tak může mít v DVB-T2 své kanály v různých rozlišeních. Jaké konkrétně rozlišení se připravuje pro jednotlivé kanály, Cepek nezveřejnil. Hlavní kanál Prima by měl ale podle jeho slov vysílat ve stejném rozlišení jako připravovaný kanál CNN Prima News.

Martin Cepek by přitom za revoluční považoval, kdyby se na platformě DVB-T2 rozjela placená televize. „To by byla revoluční věc, kdyby někdo přišel a nabídl obchodní byznys model pro placenou televizi na DVB-T2,“ dodal.

V takovém modelu by viděl příležitost i Štěpán Wolde, generální ředitel skupiny Óčko, který nezastírá, že pro menší televizní vysílatele je DVB-T2 možnost, jak získat další zdroje příjmů a na trhu se vůbec udržet. „DVB-T2 je pro nás důvod přemýšlet o financování našich projektů. Placená DVB-T2 je nutný krok pro přežití menších televizí,“ řekl. Óčko bude v DVB-T2 pokračovat se svými kanály Óčko a Óčko Star, stanice Óčko Expres a Óčko Black nebudou vysílat přes terestrickou platformu, ale v nabídce placených operátorů (v terestrice pak mohou být dostupné přes placené HbbTV vysílání).

Ředitel právní sekce TV Nova Štěpán Peichl potvrdil, že Nova do DVB-T2 umístí všechny své stanice, které má v terestrice v současnosti a že dostupné budou v SD rozlišení. „Pokud vysílání nebude kódováno, nebudeme mít kanály v HD. Kapacita terestrických multiplexů pro HD vysílání je možná, ale nedává nám ekonomicky smysl,“ uvedl. K otázce placené DVB-T2 zmínil, že také Nova si dělá propočty na placenou televizi v DVB-T2. Domnívá se přitom, že je třeba přemýšlet, jestli je nějaký podnikatelský subjekt schopný takový model přenést ze zahraničí k nám.

Panelisté na Digimedia 2019, foto: MediaGuru.cz

Panelisté na Digimedia 2019, foto: MediaGuru.cz

Jak už jsme dříve informovali, přechod na finální vysílání ve vyšším digitálním standardu DVB-T2 začne v Česku na konci listopadu 2019. Jako první začne své stávající DVB-T vysílání vypínat Česká televize 27. listopadu 2019. Od února 2020 pak ČT začne vysílat ve finální DVB-T2 síti. Ve stejné DVB-T2 síti jako Česká televize bude vysílat i osm rozhlasových stanic Českého rozhlasu.

Komerční programy Primy, Novy, TV Barrandov a další budou v DVB-T nejprve vypnuty 8. ledna 2020 opět v Praze. Ihned poté, 9. ledna, začne zapínání finální DVB-T2 sítě pro komerční vysílatele. Dokončeno bude na konci června 2020, kdy zároveň dojde k vypnutí celé DVB-T sítě.

Podle výzkumu Nielsen Admosphere v prvním letošním čtvrtletí DVB-T2 přijímá 12 % českých domácností. Přechod na vyšší standard se týká téměř 60 % českých domácností. Z těch domácností, které využívají terestrický příjem, je v současnosti na přechod DVB-T2 připravena třetina (20 % už přijímá, 10 % má vybavení).

-mav-