ČT nasadí nový seriál Princip slasti letos na podzim

pondělí, 8. července 2019, 07:30 TV MediaGuru

Česká televize ukázala na filmovém karlovarském festivalu některé své programové novinky, mimo jiné i nový seriál Princip slasti.

Princip slasti, zdroj: ČT

Princip slasti, zdroj: ČT

Česká televize nasadí letos na podzim do vysílání nový osmidílný detektivní seriál Princip slasti s Karlem Rodenem v hlavní roli. Seriál, který vznikl v televizní koprodukci s Polskem a Ukrajinou, natočil Dariusz Jablonski, jenž se mimo jiné producentsky podílel na oceňovaném snímku Je třeba zabít Sekala.

„Jedná se o unikátní projekt, protože nebývá zvykem, aby se tři země střední Evropy rozhodly pro tak velkou koprodukci,“ popsala na filmovém festivalu v Karlových Varech kreativní producentka Kateřina Ondřejková, v jejíž tvůrčí producentské skupině seriál vzniká. 

Polským producentem seriálu je Apple Film Production. Polští diváci již mohou seriál sledovat na stanici Canal+ a podle vyjádření producentky Izabely Wójcik jsou reakce diváků i kritiků zatím velmi dobré. 

Tvůrci seriálu se nechali volně inspirovat švédsko-dánským seriálem Most. „Most nás inspiroval v tom smyslu, že to byl první neanglicky mluvící seriál, který měl úspěch po celém světě. Chtěli jsme ukázat, že i v našem regionu umíme dělat skvělé věci,“ dodal Dariusz Jablonski. Autorem scénáře je Maciej Maciejewski, který stál mimo jiné i za seriálem Polda. Kameramanem je Martin Žiaran. Natáčelo se devět měsíců ve všech třech zmíněných zemích. 

Příběh seriálu začíná jednoho letního odpoledne na pláži v Oděse. Pozornost turistů upoutá podél pobřeží se volně pohybující neukotvená loďka. Když se k ní dostane dvojice plavců, objeví uvnitř zmrzačené tělo mladé ženy. V tentýž den ve Varšavě, na nábřeží Visly, je v kufru opuštěného automobilu objeven další hrůzný nález a série indicií vražd mladých dívek pokračuje v Praze, kde je v divadle nalezena ženská paže. Tři lidské ostatky ve třech evropských městech a trojice vyšetřovatelů z Česka, Polska a Ukrajiny v podání Karla Rodena, Malgorzaty Buczkowské a Sergieje Strelnikowa rozjíždějí rozsáhlé mezinárodní pátrání. Z českých herců v thrilleru dále hrají Aňa Geislerová, Kryštof Hádek, Marek Taclík, Lucie Zedníčková nebo Martin Finger.

Seriál bude na českých obrazovkách vysílán v češtině, nicméně na ivysílání.cz budou mít diváci možnost ho zhlédnout i v původním znění s titulky.

České vyšetřovatele vede Karel Roden, zdroj: ČT.

České vyšetřovatele vede Karel Roden, zdroj: ČT.

Polský protějšek hraje Malgorzata Buczkowská, zdroj: ČT.

Polský protějšek hraje Malgorzata Buczkowská, zdroj: ČT.

Roli má v novém seriálu i Aňa Geislerová, zdroj: ČT.

Roli má v novém seriálu i Aňa Geislerová, zdroj: ČT.

V koprodukci, tentokrát v rakouské, vznikla i další minisérie Marie Terezie, která dějově začíná tam, kde skončila ta předchozí, tedy po korunovaci uherskou královnou. Vypráví příběh rakouské císařovny v letech 1741 až 1743, kdy probíhaly války o habsburské dědictví. Do vysílání půjde po Novém roce.

Začátkem příštího roku nasadí Česká televize také minisérii Stockholmský syndrom režiséra Dana Svátka, v níž hraje hlavní roli kriminalisty David Švehlík. Na jaře uvede dvoudílný film Vysoká hra režiséra Jiřího Svobody. Děj je inspirován románem Václava Lásky, který byl sám součástí elitního policejního útvaru. 

Kromě seriálů a minisérií představila Česká televize i filmy, které produkuje. Do kin 21. listopadu vstoupí filmový režisérský debut Jiřího Havelky Vlastníci, který na plátno převedl svou divadelní hru Společenstvo vlastníků. Další novinkou je i film Viktora Polesného Past, vyprávějící příběh herečky Jiřiny Štěpničkové, jejího neúspěšného pokusu emigrovat na Západ i proces, ve kterém byla odsouzena k 15 letům vězení. Hlavní role se zhostila Zuzana Stivínová. 

-stk-